Το χρήμα ρέει άφθονο στα χέρια της αντιπροέδρου της αλβανικής κυβέρνησης

Το χρήμα ρέει άφθονο στα χέρια της αντιπροέδρου της αλβανικής κυβέρνησης

Η αλβανική κυβέρνηση προχώρησε σε αύξηση των δημόσιων επενδύσεων για το 2024 κατά 150 εκατ. ευρώ, φτάνοντας τις κεφαλαιουχικές δαπάνες στα 150 δισ. λεκ ή 1,5 δισ. ευρώ. Πρόκειται για μια από τις υψηλότερες επενδυτικές δαπάνες των τελευταίων δεκαετιών, που αντιστοιχεί στο 6,2% του ΑΕΠ.

Ο κύριος αποδέκτης των επιπλέον κονδυλίων είναι το Αλβανικό Ταμείο Ανάπτυξης (FZHSH), το οποίο λαμβάνει επιπλέον 82 εκατ. ευρώ, ανεβάζοντας το συνολικό του επενδυτικό χαρτοφυλάκιο στα 218 εκατ. ευρώ, έναντι των 136 εκατ. που προέβλεπε ο προηγούμενος προϋπολογισμός. Ακολουθεί το Υπουργείο Υποδομών και Ενέργειας, το οποίο επίσης λαμβάνει επιπλέον 82 εκατ. ευρώ, φτάνοντας συνολικά τα 682 εκατ. ευρώ, κονδύλια τα οποία διαχειρίζεται η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Belinda Balluku.

Ένα μεγάλο μέρος των επιπλέον κονδυλίων κατευθύνεται στο πρόγραμμα οδικών μεταφορών, με αύξηση 66 εκατ. ευρώ, ανεβάζοντας τα συνολικά κονδύλια στα 330 εκατ. ευρώ από τα 260 εκατ. που προέβλεπε ο προηγούμενος προϋπολογισμός.

Η αύξηση των δημοσίων δαπανών για μεγάλα έργα, χωρίς επαρκή έλεγχο και λογοδοσία, προκαλεί ανησυχίες για τη διαφθορά και τη διασπάθιση κεφαλαίων, επηρεάζοντας αρνητικά την οικονομία και την ποιότητα των υπηρεσιών προς τους πολίτες. Επιπλέον, η αποτυχία της αλβανικής κυβέρνησης να αντιμετωπίσει ορθά την αυξανόμενη ανεργία και τις κοινωνικές ανισότητες έχει δημιουργήσει απογοήτευση στους πολίτες.

Η απόφαση αυτή ήταν αναμενόμενη, καθώς το Υπουργείο Υποδομών είχε ήδη ζητήσει επιπλέον κονδύλια για να καλύψει την αύξηση του κόστoυς σε σημαντικά οδικά έργα και να χρηματοδοτήσει νέα έργα.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου