Αλβανία: Οι προθεσμιακές καταθέσεις σε λεκ αυξάνονται μετά από 10 χρόνια

Αλβανία: Οι προθεσμιακές καταθέσεις σε λεκ αυξάνονται μετά από 10 χρόνια

Οι προθεσμιακές καταθέσεις σε λεκ στην Αλβανία αυξάνονται για πρώτη φορά μετά από δέκα συνεχή χρόνια μείωσης. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Τράπεζας της Αλβανίας, από τον Απρίλιο του 2023, οι καταθέσεις με προθεσμία παρουσίασαν ετήσια αύξηση, πρώτη φορά από το 2013.

Η αύξηση συνεχίστηκε καθ' όλη τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου, με τις προθεσμιακές καταθέσεις σε τοπικό νόμισμα να φτάνουν τα 205,4 δισεκατομμύρια λεκ στο τέλος Ιουνίου, σημειώνοντας άνοδο 2,1% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους. Η αύξηση των επιτοκίων στις καταθέσεις φαίνεται να ενθαρρύνει το κοινό να τοποθετεί τα χρήματά του σε προθεσμιακές καταθέσεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας, τον Ιούνιο το μέσο επιτόκιο για νέες προθεσμιακές καταθέσεις σε λεκ έφτασε το 2,02%, από 1,64% στο τέλος του 2023 και 1,46% το ίδιο διάστημα το προηγούμενο έτος. Η αύξηση των επιτοκίων οφείλεται στην αυξημένη ζήτηση του τραπεζικού τομέα για κεφάλαια σε τοπικό νόμισμα, λόγω της αυξανόμενης ζήτησης για δάνεια σε λεκ.

Το πρώτο εξάμηνο του 2024, τα νέα δάνεια σε λεκ αυξήθηκαν κατά 52% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους. Παράλληλα, οι καταθέσεις σε λεκ είχαν αργή αύξηση τα τελευταία χρόνια, κυρίως λόγω της αυστηρής δημοσιονομικής πολιτικής, αυξάνοντας την ανάγκη των τραπεζών για κεφάλαια και οδηγώντας σε άνοδο των επιτοκίων.

Μετά το 2014, οι προθεσμιακές καταθέσεις σε λεκ ακολούθησαν μια καθοδική πορεία, με τις καταθέσεις όψεως να κυριαρχούν. Ωστόσο, η αύξηση των επιτοκίων το 2022 δεν ανέκοψε πλήρως αυτή την τάση, αν και επιβράδυνε τη μείωση. Φέτος, οι προθεσμιακές καταθέσεις επιστρέφουν σε ανοδική πορεία, υποβοηθούμενες από τα υψηλά επιτόκια.


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου