Ο Αρχαίος Έλληνας στρατιώτης που έζησε με ένα βέλος καρφωμένο στο μπράτσο του

Ο Αρχαίος Έλληνας στρατιώτης που έζησε με ένα βέλος καρφωμένο στο μπράτσο του

Επιστήμονες του Πανεπιστημίου Adelphi ανακάλυψαν αποδείξεις ότι ένας αρχαίος Έλληνας στρατιώτης έζησε μια μακρά αλλά επώδυνη ζωή, παρά το γεγονός ότι είχε μια αιχμή βέλους καρφωμένη στο χέρι του.

Το 2013, ο Αναγνώστης Αγγελαράκης, Έλληνας καθηγητής και πρόεδρος του Τμήματος Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου, μετέφερε τα απομεινάρια του τραυματισμένου αρχαίου Έλληνα πολεμιστή από τη Βόρεια Ελλάδα στο Ιατρικό Κέντρο Long Island Jewish (LIJ), με την άδεια της Ελληνικής Αρχαιολογικής Υπηρεσίας.

Τα λείψανα του πολεμιστή ανακαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια ανασκαφών που πραγματοποιήθηκαν από την Ελληνική Αρχαιολογική Υπηρεσία. Η ακτινολόγος του LIJ, Helise Coopersmith, έκανε ακτινογραφία σε ένα θραύσμα οστού από τον στρατιώτη, του οποίου τα απομεινάρια χρονολογούνται πριν από 2.500 χρόνια. Η ακτινογραφία έδειξε ότι μια μπρούτζινη αιχμή βέλους ήταν ενσωματωμένη στην αριστερή ωλένη, ένα σημαντικό οστό του πήχη.

Οι αρχαίοι Έλληνες χειρουργοί είχαν καταφέρει να αφαιρέσουν το βέλος και μέρος από τους λοβούς του, αλλά το υπόλοιπο τμήμα της αιχμής, πιθανότατα με αγκιστρωτό σχήμα, έπρεπε να παραμείνει στη θέση του, καθώς η απομάκρυνσή του θα προκαλούσε μεγαλύτερη ζημιά.

«Η αιχμή είχε μια αγκιστρωτή πλευρά που δεν ήταν ορατή με γυμνό μάτι», δήλωσε η Coopersmith. Η ακτινογραφία έδειξε ότι το βέλος είχε καρφωθεί επιφανειακά μέσα στο οστό και ήταν αδύνατο να αφαιρεθεί χωρίς να προκαλέσει σοβαρή ζημιά.

Ο τραυματισμένος πολεμιστής κατάφερε να επιβιώσει. Ο καθηγητής Αγγελαράκης πιστεύει ότι ο πολεμιστής έζησε με την αιχμή καρφωμένη στο χέρι του μέχρι την ηλικία των 58-62 ετών. Αντιμετώπιζε συνεχές και έντονο πόνο, παρόμοιο με σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα, καθώς και τις συνέπειες του μετατραυματικού συνδρόμου.

«Είναι εκπληκτικό το γεγονός ότι αυτός ο στρατιώτης όχι μόνο υπέστη την εγχείρηση χωρίς αναισθησία, αλλά κατάφερε να ζήσει πολλά ακόμα χρόνια», δήλωσε ο Αγγελαράκης σε συνέντευξή του.

Αυτού του είδους οι τραυματισμοί είναι εξαιρετικά σπάνιοι στην ανθρωπολογία. «Αυτό είναι πιο σπάνιο από το να βρεις ένα διαμάντι», ανέφερε ο Αγγελαράκης, σημειώνοντας ότι παρά τις εκατοντάδες ανασκαφές πολεμιστών, αυτή είναι η πρώτη φορά που παρατηρήθηκε τέτοιος τραυματισμός.

Η Coopersmith, ακτινολόγος εξειδικευμένη σε κατάγματα, τόνισε ότι η ακτινογραφία αποκάλυψε πόσο επώδυνη ήταν η ζωή του πολεμιστή μετά τον τραυματισμό του. «Η τεχνολογία που χρησιμοποιούμε για τη διάγνωση των ασθενών μας μπορεί να δώσει απαντήσεις σε ερωτήματα αιώνων και να λύσει ιστορικά μυστήρια».

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου