Αλβανία: Τριπλάσια τιμή για το ιατρικό οξυγόνο - Το αμφίβολο μονοπώλιο της εταιρείας που το παρέχει

Αλβανία: Τριπλάσια τιμή για το ιατρικό οξυγόνο - Το αμφίβολο μονοπώλιο της εταιρείας που το παρέχει

Στα τέλη του περασμένου έτους, ο Κλινικός Πανεπιστημιακός Νοσοκομειακός Οργανισμός του Κοσόβου υπέγραψε σύμβαση με την εταιρεία Sol spa για την αγορά 720.000 λίτρων ιατρικού οξυγόνου, με τιμή 0,43 ευρώ ανά λίτρο, σύμφωνα με την καταγεγραμμένη σύμβαση. Στις χώρες της περιοχής, η τιμή του ιατρικού οξυγόνου κυμαίνεται μεταξύ 0,3 και 0,5 ευρώ ανά λίτρο, με την Αλβανία να αποτελεί εξαίρεση.

Η ίδια εταιρεία, που πούλησε το οξυγόνο στο Κόσοβο για 0,43 ευρώ ανά λίτρο, το προμηθεύει στην Αλβανία τα τελευταία τρία χρόνια με τιμή από 1,2 έως 1,3 ευρώ ανά λίτρο, δηλαδή τριπλάσια. Ο λόγος για αυτή την τεράστια διαφορά τιμής φαίνεται να βρίσκεται σε ένα καθεστώς duo-πωλίου, το οποίο πολλοί θεωρούν ότι λειτουργεί στην πράξη ως μονοπώλιο.

Ο τομέας του ιατρικού οξυγόνου στην Αλβανία, που αφορά δημόσια νοσοκομεία, αποτιμάται γύρω στα 15 εκατομμύρια ευρώ ετησίως. Ο τομέας αυτός ελέγχεται από δύο εταιρείες: την G.T.S Gazra Teknike, που ανήκει στον ιταλικό όμιλο Sol, και τη Messer Albagaz, που ανήκει σε γερμανικό ίδρυμα. Η G.T.S εκπροσωπείται στην Αλβανία από τον επιχειρηματία Μπεσνίκ Χαλίλι, ο οποίος έχει εμπλακεί σε ιταλικές έρευνες για σχέσεις με τη μαφία 'Ndrangheta.

Οι δύο εταιρείες είτε συνεργάζονται σε διαγωνισμούς του υπουργείου Υγείας είτε ανταγωνίζονται μεταξύ τους, με αποτέλεσμα η Αλβανία να πληρώνει τριπλάσια για το νοσοκομειακό οξυγόνο σε σχέση με χώρες όπως το Κόσοβο, τα Σκόπια και η Σερβία. Το κλείσιμο της αγοράς σε αυτές τις δύο εταιρείες, που φαίνεται να συντονίζουν τις δραστηριότητές τους, υποδηλώνει διαφθορά σε επίπεδο κρατικών θεσμών.

Η αγορά του ιατρικού οξυγόνου ερευνάται από την εισαγγελία. Το Ειδικό Εισαγγελικό Σώμα (SPAK) ερεύνησε πρόσφατα τα γραφεία της G.T.S και κατέσχεσε έγγραφα και ηλεκτρονικό εξοπλισμό. Οι έρευνες αφορούν καταχρήσεις σε διαγωνισμούς για την προμήθεια οξυγόνου, υπόθεση που χειρίζεται ο εισαγγελέας Sotir Klapi. Παρά τις έρευνες, οι αργοί ρυθμοί των διαδικασιών αφήνουν τους Αλβανούς πολίτες να πληρώνουν υπέρογκα ποσά, ενώ τα κέρδη φαίνεται να επιστρέφουν στη χώρα με παράνομες μεθόδους.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου