43 εκατ. ευρώ για τη δικαιοσύνη θα διαθέσει η Αλβανία

43 εκατ. ευρώ για τη δικαιοσύνη θα διαθέσει η Αλβανία

Η Διατομεακή Στρατηγική της Δικαιοσύνης στην Αλβανία για την περίοδο 2024-2030 τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση και προβλέπει συνολικό κόστος περίπου 4,48 δισ. λεκ (42,7 εκατ. ευρώ) για την εφαρμογή του σχεδίου δράσης.

Η στρατηγική αυτή έχει πέντε βασικούς στόχους. Ο πρώτος στόχος είναι η εδραίωση και διατήρηση των επιτευγμάτων της μεταρρύθμισης της δικαιοσύνης, σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Αυτό περιλαμβάνει την ολοκλήρωση της διαδικασίας επαναξιολόγησης όλων των θεμάτων, εντός των συνταγματικών προθεσμιών, και τη διασφάλιση των καλύτερων πρακτικών που έχουν υιοθετηθεί έως σήμερα. Η πολιτική στοχεύει επίσης στην ενίσχυση της ανεξαρτησίας και αμεροληψίας του δικαστικού συστήματος, διασφαλίζοντας την εξάλειψη εξωτερικών παρεμβάσεων.

Ο τρίτος στόχος επικεντρώνεται στη βελτίωση της αποτελεσματικότητας των θεσμών που διαχειρίζονται το δικαστικό σύστημα, όπως το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο και τα δικαστήρια. Ο τέταρτος στόχος αφορά την αναβάθμιση της ποιότητας της δικαιοσύνης, ενώ ο τελευταίος στόχος στοχεύει στην ενίσχυση των αρχών του κράτους δικαίου και την παροχή δικαιοσύνης πιο κοντά στους πολίτες.

Για την περίοδο 2024-2026, το κόστος υλοποίησης υπολογίζεται σε 2,85 δισ. λεκ και περιλαμβάνεται στον ετήσιο προϋπολογισμό, ενώ για την περίοδο 2027-2030 το κόστος εκτιμάται στα 1,15 δισ. λεκ.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου