Αλβανία: Νέο νομοσχέδιο επιτρέπει την εισαγωγή απορριμμάτων

Αλβανία: Νέο νομοσχέδιο επιτρέπει την εισαγωγή απορριμμάτων

Η αλβανική κυβέρνηση, προωθεί νέο νομοσχέδιο που επιτρέπει την εισαγωγή απορριμμάτων στην Αλβανία.

Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος, που αναρτήθηκε για δημόσια διαβούλευση, η εισαγωγή αποβλήτων θα επιτρέπεται μόνο με άδεια του Υπουργικού Συμβουλίου. Το νομοσχέδιο προβλέπει τη γενική απαγόρευση εισαγωγής αποβλήτων, με εξαίρεση κάποιες κατηγορίες μη επικίνδυνων απορριμμάτων, οι οποίες θα επιτρέπονται μετά από έγκριση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Το άρθρο 74 του νομοσχεδίου διευκρινίζει ότι η διαμετακόμιση μη επικίνδυνων αποβλήτων μπορεί επίσης να πραγματοποιηθεί στην Αλβανία, αρκεί να υπάρχει άδεια από τον Υπουργό Περιβάλλοντος. Αυτό προκάλεσε ανησυχία σε ακτιβιστές οι οποίοι εκφράζουν την απόλυτη αντίθεσή τους, δηλώνοντας ότι η Αλβανία πρέπει να συνεχίσει να έχει πλήρη απαγόρευση εισαγωγής απορριμμάτων, καθώς ο κίνδυνος που συνεπάγεται η εισαγωγή μη επικίνδυνων αποβλήτων είναι εξίσου υψηλός με τον κίνδυνο επικίνδυνων αποβλήτων. Η κυβέρνηση πρέπει να επικεντρωθεί στην αντιμετώπιση της τρέχουσας περιβαλλοντικής κρίσης που προκάλεσε η πολιτική αποτέφρωσης αποβλήτων, παρά να επιδεινώσει την κατάσταση επιτρέποντας την εισαγωγή σκουπιδιών.

Το ζήτημα της εισαγωγής απορριμμάτων έχει συζητηθεί στην Αλβανία τα τελευταία 20 χρόνια, με πρωτοβουλίες τριών κυβερνήσεων να αποτυγχάνουν λόγω των λαϊκών διαμαρτυριών. Η πρώτη προσπάθεια έγινε από τον πρώην πρωθυπουργό Φάτος Νάνο, ενώ το 2011, η κυβέρνηση του Σαλί Μπερίσα ψήφισε νόμο που επέτρεπε τις εισαγωγές απορριμμάτων. Το 2016, ο Ράμα προσπάθησε ξανά να επιτρέψει την εισαγωγή σκουπιδιών, όμως η προσπάθεια αυτή απορρίφθηκε από τον τότε πρόεδρο Μπουγιάρ Νισάνι και τελικά εγκαταλείφθηκε το 2017.


Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου