ΕΕ: Ο νόμος για τις στρατηγικές επενδύσεις στην Αλβανία είναι διεφθαρμένος

ΕΕ: Ο νόμος για τις στρατηγικές επενδύσεις στην Αλβανία είναι διεφθαρμένος

Η Αλβανία έχει μπροστά της σημαντικά εμπόδια να ξεπεράσει πριν γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με βασικές προκλήσεις τη διαφθορά και το οργανωμένο έγκλημα. Σε συνάντηση στα Τίρανα με Ευρωπαίους δημοσιογράφους, ο Πρέσβης Silvio Gonzato τόνισε τη σημασία των μεταρρυθμίσεων στη δικαιοσύνη, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στα δικαιώματα ιδιοκτησίας.

Ο Gonzato υπογράμμισε ότι το νομικό πλαίσιο για τις επενδύσεις πρέπει να ευθυγραμμιστεί με τα πρότυπα της ΕΕ, ώστε να είναι δίκαιο και για τους ξένους επενδυτές. Αναφέρθηκε στον «στρατηγικό επενδυτικό νόμο», ο οποίος δίνει προνομιακό καθεστώς σε ορισμένους επενδυτές, που στη συνέχεια αποκτούν γη με πολύ ευνοϊκούς όρους, συχνά σε τιμές χαμηλότερες από την αγορά. Η διαδικασία επιλογής αυτών των επενδυτών χαρακτηρίζεται από αδιαφάνεια, ειδικά στα νότια της χώρας.

Ο νόμος αυτός είναι ένας από τους πιο αμφιλεγόμενους στην Αλβανία, και έχει συνδεθεί με υποθέσεις, όπως εκείνη του Artan Gaçi, στρατηγικού επενδυτή και συζύγου της πρώην υπουργού Olta Xhaçka. Ο Gaçi αναγνωρίστηκε ως στρατηγικός επενδυτής για την κατασκευή τουριστικού συγκροτήματος στη Χιμάρα, με κόστος περίπου 5,5 εκατομμυρίων ευρώ.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση επενδύει σημαντικά στη μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης στην Αλβανία. Ο Gonzato επεσήμανε τα αποτελέσματα της δομής ΣΠΑΚ, η οποία έχει παρόμοιο ρόλο με την ιταλική «Αντιμαφία». Ανέφερε πως η μεταρρύθμιση του 2016 άρχισε να φέρνει αποτελέσματα, αλλά προκάλεσε και εντάσεις μεταξύ των κομμάτων, καθώς η αντιπολίτευση βλέπει το ΣΠΑΚ ως εργαλείο της κυβέρνησης για να καταστείλει τις φωνές της. Αυτό έχει οδηγήσει σε αυξημένη πόλωση στην πολιτική σκηνή της χώρας.

Παρά τις προκλήσεις, ο Gonzato σημείωσε ότι οι μεταρρυθμίσεις στην Αλβανία προχωρούν με γρήγορο ρυθμό, αν και η πορεία είναι «τεθλασμένη». Υπάρχουν ομάδες συμφερόντων που αντιδρούν σε αυτές τις μεταρρυθμίσεις, ωστόσο η ΕΕ παραμένει σταθερή στην υποστήριξή της.

Η αντιπροσωπεία της ΕΕ στην Αλβανία παραμένει αισιόδοξη για την ένταξη της χώρας στην ΕΕ. Ο Gonzato δήλωσε ότι «η Αλβανία δεν έχει σχέδιο Β», υπογραμμίζοντας πως η ευρωατλαντική πορεία είναι η μόνη επιλογή που έχουν επιλέξει οι Αλβανοί. Αυτό ειπώθηκε λίγο μετά τη διάσπαση της πορείας της Αλβανίας από τη Βόρεια Μακεδονία προς την ΕΕ, με τον Gonzato να εκφράζει την πεποίθησή του ότι η Αλβανία έχει τις δυνατότητες να προχωρήσει.

Στις 15 Οκτωβρίου, η ΕΕ και η Αλβανία θα πραγματοποιήσουν δεύτερη Διακυβερνητική Διάσκεψη στο Λουξεμβούργο για να συζητήσουν την «πρώτη ομάδα κεφαλαίων» που αφορά την ένταξη της χώρας στην Ένωση.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου