ΕΕ: Είναι πολύ νωρίς να πάρουμε θέση για το αυτόνομο ισλαμικό κράτος στα Τίρανα

ΕΕ: Είναι πολύ νωρίς να πάρουμε θέση για το αυτόνομο ισλαμικό κράτος στα Τίρανα

Η ανακοίνωση του πρωθυπουργού της Αλβανίας, Έντι Ράμα, σχετικά με τα σχέδια για τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου κράτους του τάγματος των Μπεκτασήδων στα Τίρανα, προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις στους ειδικούς. Ο Ράμα, μιλώντας από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, περιέγραψε τον νέο αυτό θύλακα, που θα μοιάζει με το Βατικανό, ως «ένα νέο κέντρο μετριοπάθειας, ανεκτικότητας και ειρηνικής συνύπαρξης».

Ο Γερμανός πρέσβης στην Αλβανία, σύμφωνα με τη Deutsche Welle, Καρλ Μπέργκνερ, σχολίασε ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για να γίνουν δηλώσεις για το θέμα. Εξήγησε ότι υπάρχουν πολλά εσωτερικά βήματα που πρέπει να προηγηθούν πριν συζητηθεί περαιτέρω η δημιουργία αυτού του κράτους και ότι η αναγνώρισή του από τη διεθνή κοινότητα παραμένει ένα ανοιχτό ζήτημα.

Παρόμοια στάση κράτησε και η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Αλβανία, δηλώνοντας ότι δεν έχει σχόλια αυτή τη στιγμή. Τόνισαν ότι η ελευθερία θρησκείας κατοχυρώνεται από τον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ, αλλά υπογράμμισαν ότι η ΕΕ δεν έχει αρμοδιότητα να ρυθμίζει θρησκευτικά ζητήματα.

Το Τάγμα των Μπεκτασήδων, που ιδρύθηκε τον 13ο αιώνα στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, έχει το κέντρο του στα Τίρανα από το 1929, ενώ η αλβανική κυβέρνηση σχεδιάζει να οικοδομήσει το μικροκράτος σε έκταση 270 στρεμμάτων.

...

Οι Μπεκτασήδες της Τουρκίας αντιδρούν για την δημιουργία αυτόνομου κράτους στα Τίρανα

Οι εκπρόσωποι της κοινότητας των Μπεκτασήδων στην Τουρκία αντέδρασαν έντονα στο σχέδιο του Έντι Ράμα να δημιουργήσει ένα κυρίαρχο μουσουλμανικό κράτος των Μπεκτασήδων στην Αλβανία, κατά το πρότυπο του...

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου