Το αρχαιότερο τυρί του κόσμου βρέθηκε σε μούμιες 3.600 ετών

Το αρχαιότερο τυρί του κόσμου βρέθηκε σε μούμιες 3.600 ετών

Μια παράξενη λευκή ουσία που βρέθηκε στα κεφάλια και τους λαιμούς μουμιών στην Κίνα, αποδείχθηκε ότι είναι το αρχαιότερο τυρί στον κόσμο.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν αυτή την ουσία πριν από περίπου 20 χρόνια σε μουμιες που είχαν ταφεί στο νεκροταφείο Xiaohe, στην λεκάνη του Tarim στην Κίνα. Μετά από χρόνια έρευνας, πρόσφατες αναλύσεις DNA αποκάλυψαν ότι αυτή η μυστηριώδης ουσία είναι τυρί κεφίρ.

Αυτό το μαλακό, προβιοτικό τυρί, φτιαγμένο από γάλα αγελάδας και κατσίκας, παρασκευαζόταν πριν από χιλιάδες χρόνια. Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στις 25 Σεπτεμβρίου στο περιοδικό Cell.

Το αρχαίο τυρί περιείχε διάφορους τύπους βακτηρίων και μυκήτων, όπως το Lactobacillus kefiranofaciens και το Pichia kudriavzevii τα οποία βρίσκονται και σήμερα στους κόκκους κεφίρ.

Οι κόκκοι κεφίρ είναι ένα μείγμα βακτηρίων και ζυμομυκήτων που συνεργάζονται για να ζυμώσουν το γάλα και να το μετατρέψουν σε τυρί, παρόμοια με τον τρόπο που ένα προζύμι ζυμώνει το ψωμί. «Αυτό είναι το αρχαιότερο δείγμα τυριού που έχει βρεθεί ποτέ στον κόσμο», δήλωσε η Qiaomei Fu, ανώτερη συγγραφέας της μελέτης και παλαιοντολόγος στο Ινστιτούτο Σπονδυλωτής Παλαιοντολογίας και Παλαιοανθρωπολογίας της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών στο Πεκίνο.

Η Fu τόνισε πως η διατήρηση τροφών όπως το τυρί για χιλιάδες χρόνια είναι εξαιρετικά δύσκολη, καθιστώντας αυτή την ανακάλυψη σπάνια και πολύτιμη.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι κόκκοι L. kefiranofaciens ήταν παρόμοιοι με αυτούς που βρίσκονται στο Θιβέτ. Μελετώντας τα γονίδια των βακτηρίων, κατάφεραν να εντοπίσουν πώς εξελίχθηκαν τα προβιοτικά βακτήρια τα τελευταία 3.600 χρόνια.

«Η παρατήρησή μας δείχνει ότι η καλλιέργεια κεφίρ διατηρήθηκε στη βορειοδυτική Κίνα, στην περιοχή Xinjiang, από την Εποχή του Χαλκού», εξήγησε η Fu, επιτρέποντας στους επιστήμονες να δουν την εξέλιξη των βακτηρίων μέσα σε 3.000 χρόνια.

Η μελέτη αυτών των αρχαίων γαλακτοκομικών προϊόντων προσφέρει επίσης πολύτιμες πληροφορίες για το πώς ζούσαν και αλληλεπιδρούσαν με το περιβάλλον τους οι άνθρωποι του παρελθόντος. Ωστόσο, παραμένει άγνωστο γιατί αυτοί οι αρχαίοι άνθρωποι ήταν καλυμμένοι με τυρί.

Τα ζυμωμένα τρόφιμα μπορεί να περιέχουν έως και 10.000 φορές περισσότερα μικρόβια σε σχέση με τα φρέσκα τρόφιμα. Καταναλώνοντάς τα, αυξάνονται τα «καλά» βακτήρια στο σώμα σας, όπως το Lactobacillus (L. acidophilus), και παρέχουν ωφέλιμες ουσίες που βοηθούν το έντερο.

Αυτά τα βακτήρια μπορούν να παράγουν ενώσεις που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και μειώνουν τις πιθανότητες μολύνσεων και φλεγμονών.

Η ζύμωση του γάλακτος ξεκίνησε γύρω στο 6000 έως 4000 π.Χ. στην Ινδία, και οι κάτοικοι της Μεσογείου παρήγαν τυρί πριν από περίπου 7.000 χρόνια.

Ωστόσο, γνωρίζουμε ελάχιστα για το πώς αυτές οι τεχνικές άλλαξαν με το πέρασμα του χρόνου, επειδή τα γαλακτοκομικά προϊόντα δεν διατηρούνται εύκολα για πολλά χρόνια.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου