Αλβανία: Νέο ρεκόρ σημείωσαν οι ξένες επενδύσεις σε ακίνητα το πρώτο εξάμηνο του έτους

Αλβανία: Νέο ρεκόρ σημείωσαν οι ξένες επενδύσεις σε ακίνητα το πρώτο εξάμηνο του έτους

Οι επενδύσεις σε ακίνητα κυριαρχούν στις άμεσες ξένες επενδύσεις στην Αλβανία και φέτος. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Αλβανίας, κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2024, οι ξένες επενδύσεις σε ακίνητα έφτασαν τα 97 εκατομμύρια ευρώ, την υψηλότερη τιμή που έχει καταγραφεί ποτέ για αυτήν την περίοδο. Συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους, οι επενδύσεις σε ακίνητα αυξήθηκαν κατά 24%.

Για το πρώτο εξάμηνο του 2024, οι ξένες επενδύσεις σε ακίνητα έφτασαν τα 181 εκατομμύρια ευρώ, αυξημένες κατά 43% σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2023, σημειώνοντας ιστορικό ρεκόρ. Οι επενδύσεις σε ακίνητα αντιστοιχούσαν στο 24% των συνολικών ξένων επενδύσεων για το ίδιο διάστημα.

Η αγορά ακινήτων έχει επηρεαστεί θετικά από την αυξανόμενη αναγνώριση της Αλβανίας ως τουριστικού προορισμού, το χαμηλό κόστος ζωής και τις σχετικά προσιτές τιμές, σε σύγκριση με άλλες αγορές. Οι αγορές ακινήτων από ξένους και ομογενείς έχουν αυξηθεί, ιδιαίτερα στις παραθαλάσσιες περιοχές. Σύμφωνα με έρευνα της Τράπεζας της Αλβανίας, περίπου το 27% των πωληθέντων κατοικιών το πρώτο εξάμηνο του 2024 αγοράστηκαν από μη κατοίκους, με το 61% εξ αυτών να προέρχονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο δεύτερος τομέας σε αξία ξένων επενδύσεων ήταν ο χρηματοοικονομικός, με επενδύσεις ύψους 126 εκατομμυρίων ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 7% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Ιδιαίτερα ο τραπεζικός τομέας συνεχίζει να προσελκύει σημαντικές επενδύσεις, λόγω των υψηλών κερδών και των αυξημένων κανονιστικών απαιτήσεων για κεφάλαια.

Ακολουθεί η εξορυκτική βιομηχανία με 101 εκατομμύρια ευρώ, αν και οι επενδύσεις σε αυτόν τον τομέα σημείωσαν πτώση 32% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Σημαντικό μέρος των επενδύσεων αφορά επανεπενδυμένα κέρδη από υφιστάμενες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην εξόρυξη αργού πετρελαίου.

Ο μεταποιητικός τομέας κατέγραψε επενδύσεις 90 εκατομμυρίων ευρώ κατά τους πρώτους έξι μήνες του 2024, διπλάσιες σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους.

Ο τομέας της ενέργειας, που είχε ηγηθεί των επενδύσεων τα τελευταία χρόνια λόγω έργων όπως ο αγωγός TAP, κατέγραψε επενδύσεις 73 εκατομμυρίων ευρώ, αυξημένες κατά 7%. Παρά την επιβράδυνση των επενδύσεων μετά την ολοκλήρωση μεγάλων έργων, υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον για επενδύσεις στην ηλιακή ενέργεια.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου