Η διαπραγματευτική θέση της Αλβανίας με την ΕΕ σε σαθρά θεμέλια

Η διαπραγματευτική θέση της Αλβανίας με την ΕΕ σε σαθρά θεμέλια

Η Υπουργός για την Ευρωπαϊκή Ένταξη, Majlinda Dhuka, ανακοίνωσε στα μέσα ενημέρωσης πως μέσα στις επόμενες εβδομάδες αναμένονται αποφάσεις από τα κράτη-μέλη της ΕΕ, καθώς και η σύγκληση της Δεύτερης Διακυβερνητικής Διάσκεψης. Τόνισε ότι αυτές οι εξελίξεις σηματοδοτούν την είσοδο της Αλβανίας σε μια νέα, πιο δυναμική και σύνθετη φάση της ενταξιακής διαδικασίας. Ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Ulsi Manja, σημείωσε ότι η Αλβανία θα υλοποιήσει μέτρα που βασίζονται στις κατευθυντήριες γραμμές από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύμφωνα με τον Manja, ο «οδικός χάρτης» για τα δημοκρατικά θεσμικά όργανα περιλαμβάνει 148 μέτρα, τα οποία η Αλβανία έχει δεσμευτεί να εφαρμόσει μέχρι το 2030, ώστε να προχωρήσει η διαδικασία ένταξης.

Ωστόσο, σε ένα έγγραφο 172 σελίδων που εξέτασε το BIRN, δεν υπάρχει σαφής κατάλογος συγκεκριμένων μέτρων ανά κεφάλαιο. Αντίθετα, περιγράφονται πέντε βασικοί τομείς, όπως η ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών, η μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης, η βελτίωση του δικαστικού συστήματος, η αύξηση της διαφάνειας στις δημόσιες προμήθειες και η διασφάλιση δικαιοσύνης και ασφάλειας. Αυτές οι δεσμεύσεις έχουν αναφερθεί πολλές φορές στο παρελθόν από την ΕΕ ως προϋποθέσεις για την έναρξη των διαπραγματεύσεων ένταξης της Αλβανίας.

Ένας από τους πιο σημαντικούς στόχους είναι η διασφάλιση ελεύθερων εκλογών και η εφαρμογή μηχανισμών για την τήρηση των εκλογικών προτύπων. Η κυβέρνηση δεσμεύεται να βελτιώσει τη νομοθεσία και τη διαφάνεια της εκλογικής διαδικασίας από το 2025 έως το 2030.

Επίσης, στο έγγραφο γίνεται λόγος για την ενίσχυση της παρακολούθησης των μέσων ενημέρωσης κατά τη διάρκεια των εκλογών, καθώς και για την αύξηση της διαφάνειας στη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων έως το 2027.

Σε ό,τι αφορά τη δικαιοσύνη, η κυβέρνηση υπόσχεται να διατηρήσει και να βελτιώσει τη μεταρρύθμιση που ξεκίνησε το 2016. Στον τομέα των δημόσιων προμηθειών, σχεδιάζει να αντιμετωπίσει ζητήματα που σχετίζονται με τη διαφθορά, με έμφαση στις συμβάσεις παραχώρησης και τις συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ), προσαρμόζοντας τη νομοθεσία στις οδηγίες της ΕΕ.

Η αντιπολίτευση ζήτησε επίσης να συμπεριληφθούν οι δικές της προτάσεις και κατηγόρησε την κυβέρνηση για έλλειψη προόδου στην εκπλήρωση των απαιτήσεων για την ένταξη στην ΕΕ.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου