Ξεπούλημα των ορεινών περιοχών στην Αλβανία για μόλις 1 ευρώ

Ξεπούλημα των ορεινών περιοχών στην Αλβανία για μόλις 1 ευρώ

Μετά από χρόνια εστίασης σε επενδυτικά στρατηγικά έργα στον παράκτιο τομέα, που έχουν αμφισβητηθεί λόγω του αναπτυξιακού μοντέλου που εφαρμόζεται, φαίνεται πως τώρα σειρά έχουν οι ορεινές περιοχές. Ένα νέο σχέδιο νόμου από το Υπουργείο Οικονομίας, Πολιτισμού και Καινοτομίας, με τίτλο «Για την πώληση ακινήτων του κράτους σε μη ιδιοκτήτες, πραγματικούς κατόχους, σε περιοχές προτεραιότητας για την ανάπτυξη της ορεινής οικονομίας», θέτει τις διαδικασίες και προϋποθέσεις για όσους ενδιαφέρονται να αναπτύξουν τα έργα τους σε γη που θα πωλείται σε συμβολική τιμή, μόλις 1 ευρώ.

Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, στόχος είναι η προσέλκυση επενδύσεων για τη βιώσιμη ανάπτυξη των περιοχών με φυσικούς πόρους, πλούσια πολιτιστική κληρονομιά και δραστηριότητες στη φύση. Αυτές οι περιοχές θεωρούνται ζωτικής σημασίας για την οικονομική ανάκαμψη, τη δημιουργία θέσεων εργασίας, τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και την αποδοτική χρήση των φυσικών πόρων, με σεβασμό στο περιβάλλον και την τοπική κληρονομιά.

Στο άρθρο 8 του σχεδίου, ορίζεται ότι σε αυτές τις περιοχές, η αρμόδια υπουργική αρχή μπορεί να μεταβιβάσει την κυριότητα κρατικών ακινήτων σε πραγματικούς κατόχους, αλλά μη ιδιοκτήτες, με το συμβολικό αντίτιμο του 1 ευρώ. Αυτό αφορά γη όπως αγροτεμάχια, δάση και βοσκοτόπια, υπό την προϋπόθεση ότι πληρούνται συγκεκριμένα κριτήρια και ότι τα αναπτυξιακά σχέδια είναι σύμφωνες με τα εγκεκριμένα πολεοδομικά έγγραφα της περιοχής.

Το νομοσχέδιο καθορίζει επίσης τα αρμόδια θεσμικά όργανα που θα αναλάβουν τον έλεγχο των διαθέσιμων περιουσιακών στοιχείων, καθώς και τις δημόσιες διαβουλεύσεις με τις τοπικές αρχές. Μετά την έγκριση του, αναμένεται να συνοδευτεί από επιπλέον ρυθμίσεις που θα καθορίσουν λεπτομερώς τις διαδικασίες εφαρμογής του.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου