Αλβανός δολοφόνος κερδίζει το δικαίωμα παραμονής στο Ην. Βασίλειο βάσει της ΕΣΔΑ

Αλβανός δολοφόνος κερδίζει το δικαίωμα παραμονής στο Ην. Βασίλειο βάσει της ΕΣΔΑ

Ένας Αλβανός, καταζητούμενος για φόνο στην πατρίδα του, κέρδισε το δικαίωμα να παραμείνει στο Ηνωμένο Βασίλειο βάσει της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ).

Σύμφωνα με την βρετανική Telegraph, 64χρονος Φατμίρ Μπλέτα έφυγε από την Αλβανία δύο μήνες μετά τον φερόμενο φόνο ενός άνδρα με όπλο Καλάσνικοφ. Παρά την καταδίκη του ερήμην σε 13 χρόνια φυλάκισης, ζήτησε άσυλο στη Βρετανία το 1998, προσποιούμενος πως ήταν Κοσοβάρος. Το 2018 καταδικάστηκε σε 33 μήνες φυλάκιση για τη χρήση ψευδών στοιχείων.

Όταν η Αλβανία ζήτησε την έκδοσή του, ο Μπλέτα υποστήριξε ότι δεν είχε ενημερωθεί για τη δίκη του και δεν θα είχε δικαίωμα επανεκδίκασης. Έτσι, το αίτημα έκδοσης απορρίφθηκε από τους δικαστές.

Σε μια νέα απόφαση, το βρετανικό δικαστήριο απέρριψε επίσης την απόπειρα του Υπουργείου Εσωτερικών να τον απελάσει, με το σκεπτικό ότι κάτι τέτοιο θα παραβίαζε το δικαίωμά του σε δίκαιη δίκη (Άρθρο 6 της ΕΣΔΑ). Επιπλέον, ο Μπλέτα επικαλέστηκε το Άρθρο 8, το οποίο προστατεύει το δικαίωμα στην οικογενειακή ζωή, υποστηρίζοντας ότι η απέλασή του θα ήταν πολύ σκληρή για την οικογένειά του.

Η απόφαση αυτή προκάλεσε αντιδράσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο, με πολιτικούς να ζητούν την αποχώρηση της χώρας από την ΕΣΔΑ, καθώς θεωρούν ότι τέτοιες περιπτώσεις δίνουν προτεραιότητα στα δικαιώματα εγκληματιών έναντι της ασφάλειας των πολιτών.

Αξιοσημείωτο είναι ότι δύο από τα τέσσερα παιδιά του Μπλέτα έχουν καταδικαστεί για διακίνηση ναρκωτικών. Ο γιος του, Ντόριαν, εκτίει ποινή 18 ετών για εμπόριο κοκαΐνης, ενώ η κόρη του, Σάρα, πρώην ηθοποιός, καταδικάστηκε σε τέσσερα χρόνια για προμήθεια ναρκωτικών.

Παρά τις καταδίκες και την προσπάθεια του Υπουργείου Εσωτερικών να τον απελάσει, το δικαστήριο έκρινε ότι η επιστροφή του στην Αλβανία θα παραβίαζε τα δικαιώματά του, καθώς δεν είχε γνώση της δίκης και δεν είχε πρόσβαση σε επανεκδίκαση.

Όταν ο Μπλέτα ρωτήθηκε από την Telegraph για την υπόθεση, αρνήθηκε τις κατηγορίες για φόνο, υποστηρίζοντας πως έχει απαλλαγεί τόσο από τα αλβανικά όσο και από τα βρετανικά δικαστήρια.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου