Ζητείται... επενδυτής για το νέο λιμάνι στο Δυρράχιο

Ζητείται... επενδυτής για το νέο λιμάνι στο Δυρράχιο

Ο διαγωνισμός, αξίας περίπου 400 εκατομμυρίων ευρώ, που είχε στόχο την εύρεση εργολάβων για την πρώτη φάση ενός αμφιλεγόμενου κυβερνητικού έργου, απέτυχε να προσελκύσει προσφορές, σύμφωνα με την Αρχή Δημόσιων Προμηθειών. Το έργο αυτό αφορά την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού του Δυρραχίου και την κατασκευή ενός νέου με χρηματοδότηση από τους φορολογούμενους.

Ο διαγωνισμός, με τίτλο «Νέο Ολοκληρωμένο Εμπορικό Λιμάνι της Δυρραχίου στο Πόρτο Ρομάνο – Φάση Ι», προέβλεπε την κατασκευή του νέου λιμανιού στο Πόρτο Ρομάνο, βόρεια του Δυρραχίου, με προϋπολογισμό 39,3 δισεκατομμύρια λεκ και με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό. Η κατασκευή του νέου λιμανιού κρίνεται απαραίτητη καθώς η κυβέρνηση Ράμα, μέσω μυστικών διαπραγματεύσεων με ιδιωτική εταιρεία, αποφάσισε να ιδιωτικοποιήσει το υφιστάμενο λιμάνι, επιτρέποντας την κατασκευή κτιρίων στις υπάρχουσες εγκαταστάσεις.

Δεδομένου ότι το λιμάνι του Δυρραχίου είναι το μοναδικό αποδοτικό λιμάνι της Αλβανίας, καθώς διαχειρίζεται πάνω από το 96% των θαλάσσιων εμπορικών συναλλαγών, η χώρα χρειάζεται ένα νέο λιμάνι. Τα αρχικά σχέδια για την κατασκευή του μέσω παραχώρησης σε ιδιώτες απέτυχαν να προσελκύσουν επενδυτές, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να αναλάβει την κατασκευή με δημόσια χρηματοδότηση. Ο διαγωνισμός έγινε με περιορισμένη διαδικασία, στην οποία κλήθηκαν να συμμετάσχουν συγκεκριμένοι εργολάβοι, ενώ ο ίδιος ο πρωθυπουργός προώθησε το έργο δημόσια. Παρ' όλα αυτά, η διαδικασία ακυρώθηκε λόγω έλλειψης προσφορών.

Το σχέδιο για την κατασκευή κτιρίων στο λιμάνι του Δυρραχίου έχει προκαλέσει έκπληξη σε πολλούς ειδικούς λόγω των αυθαίρετων αποφάσεων. Επιπλέον, η προσφορά αλβανικής υπηκοότητας σε ξένους που θα αγόραζαν ακίνητα στο λιμάνι, όπως προέβλεπε η σύμβαση με τους επενδυτές της Eagle Hills Real Estate Development και άλλων εταιρειών, συνάντησε την αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παράλληλα, η αποτυχία κατασκευής νέου λιμανιού καθιστά αδύνατο το κλείσιμο του υφιστάμενου.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου