Χωρίς βίζα θα ταξιδεύουν στην ΕΕ οι Σέρβοι του Κοσσυφοπεδίου

Χωρίς βίζα θα ταξιδεύουν στην ΕΕ οι Σέρβοι του Κοσσυφοπεδίου

Οι κάτοχοι σερβικών διαβατηρίων που έχουν εκδοθεί από το Γραφείο Συντονισμού της Σερβίας στο Κοσσυφοπέδιο μπορούν πλέον να ταξιδεύουν σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης χωρίς βίζα, όπως ανέφερε ο σερβικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας RTS.

Η απαλλαγή από την υποχρέωση θεώρησης για τους κατοίκους του Κοσσυφοπεδίου τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2024. Ωστόσο, αυτή η απόφαση αρχικά δεν περιλάμβανε όσους είχαν διαβατήρια που εκδόθηκαν από την Υπηρεσία Συντονισμού, η οποία υπάγεται στο Υπουργείο Εσωτερικών της Σερβίας. Επίσης, οι πολίτες της Σερβίας δεν είχαν επωφεληθεί από την απελευθέρωση της βίζας που ισχύει από τον Δεκέμβριο του 2009. Οι Σέρβοι του Κοσσυφοπεδίου ήταν οι μόνοι κάτοικοι της περιοχής των Δυτικών Βαλκανίων που δεν καλύπτονταν από το καθεστώς αυτό.

Από σήμερα ισχύει ο κανονισμός απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης, που δημοσιεύθηκε στις 23 Σεπτεμβρίου στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ. Σύμφωνα με το RTS, ο κανονισμός αυτός είναι δεσμευτικός και εφαρμόζεται άμεσα στα κράτη μέλη της ΕΕ.

Η Σερβία εξακολουθεί να μην αναγνωρίζει την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου, το οποίο αποσχίστηκε το 2008. Από την πλευρά της, η Πρίστινα δεν αποδέχεται τα διαβατήρια που εκδίδονται από το Γραφείο Συντονισμού, καθώς θεωρεί τον οργανισμό αυτό παράνομο.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου