Η ομιλία αποφοίτησης του Ρότζερ Φέντερερ που έγινε viral

Η ομιλία αποφοίτησης του Ρότζερ Φέντερερ που έγινε viral

Κάθε άνοιξη πραγματοποιούνται χιλιάδες ομιλίες αποφοίτησης σε πανεπιστημιουπόλεις, οι περισσότερες από τις οποίες είναι ασήμαντες και περνούν απαρατήρητες. Ωστόσο, περιστασιακά, μία ξεχωρίζει και κερδίζει έδαφος στο διαδίκτυο. Αυτό συνέβη με την ομιλία του συνταξιούχου πρωταθλητή τένις Ρότζερ Φέντερερ στο Κολλέγιο Ντάρτμουθ στις 9 Ιουνίου.

Ο Φέντερερ, ο οποίος εγκατέλειψε το σχολείο στην Ελβετία στα 16 του για να παίξει επαγγελματικό τένις, παραδέχθηκε ότι δεν ήταν η προφανής επιλογή για ομιλητής αποφοίτησης. "Να θυμάστε, αυτή είναι κυριολεκτικά η δεύτερη φορά που πατάω το πόδι μου σε μια πανεπιστημιούπολη," είπε στους περισσότερους από 2.000 απόφοιτους.

Μετά από μερικά αστεία για το beer pong (που λέγεται ότι εφευρέθηκε σε ένα πάρτι αδελφότητας στο Ντάρτμουθ) και μερικές αναφορές σε τοπικά ιδρύματα, ο Φέντερερ μπήκε στην ουσία και προσέφερε στους απόφοιτους μερικά μαθήματα τένις που διπλασιάστηκαν ως μαθήματα ζωής.

Το κομμάτι της ομιλίας που έχει κερδίσει το κοινό ήταν η αναφορά στα χρόνια της κυριαρχίας του στα γήπεδο του τένις.

«Στα 1.526 μονά παιχνίδια που έπαιξα στην καριέρα μου, κέρδισα σχεδόν το 80 τοις εκατό αυτών των παιχνιδιών,» είπε ο Φέντερερ.

«Τώρα, έχω μια ερώτηση για όλους σας. -Τι ποσοστό των πόντων νομίζετε ότι κέρδισα σε αυτά τα παιχνίδια; Η απάντηση είναι 54%. Με άλλα λόγια, ακόμη και οι κορυφαίοι τενίστες κερδίζουν μόλις πάνω από τους μισούς από τους πόντους που παίζουν. Η αλήθεια είναι ότι, όποιο παιχνίδι κι αν παίξετε στη ζωή, μερικές φορές θα χάσετε. Ένας πόντος, ένα παιχνίδι, μια σεζόν, μια δουλειά.»

Ένα βίντεο της ομιλίας του Φέντερερ έχει συγκεντρώσει περισσότερες από 1,5 εκατομμύρια προβολές στο κανάλι του YouTube του Ντάρτμουθ, τοποθετώντας την στην κατηγορία των ομιλιών αποφοίτησης που έχουν αφήσει μια διαρκή εντύπωση.

Η απόφαση του Φέντερερ να εγκαταλείψει το σχολείο φαίνεται πως του βγήκε σε καλό. Κατά τη διάρκεια μιας 25χρονης καριέρας, κέρδισε 103 τίτλους τουρνουά, συμπεριλαμβανομένων 20 τίτλων Grand Slam, και αναγνωρίστηκε ως ένας από τους μεγαλύτερους τενίστες. Δύο χρόνια μετά τη συνταξιοδότησή του, το Ντάρτμουθ του απένειμε τιμητικό διδακτορικό, επικαλούμενο το έργο του ως αθλητή, επιχειρηματία και φιλάνθρωπου.

Κρατώντας μια ρακέτα προς το τέλος της ομιλίας του, άφησε τους απόφοιτους του Ντάρτμουθ με ένα τελευταίο μάθημα: «Εντάξει, λοιπόν, για το forehand σας, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε μια ανατομική λαβή. Κρατήστε τις αρθρώσεις σας λίγο χωρισμένες. Προφανώς, δεν θέλετε να σφίξετε πολύ τη λαβή.»

Στη συνέχεια πρόσθεσε, με χαμόγελο, «Όχι, αυτό δεν μεταφορικό! Είναι απλώς μια καλή τεχνική.»


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου