Αλβανία: Ανάθεση 12 εκατ. ευρώ στην ολλανδική Royal Haskoning για την κατασκευή του Porto Romano

Αλβανία: Ανάθεση 12 εκατ. ευρώ στην ολλανδική Royal Haskoning για την κατασκευή του Porto Romano

Η αλβανική κυβέρνηση, για πρώτη φορά, θα υπογράψει μια σημαντική σύμβαση επιτήρησης χωρίς διαγωνισμό, αναθέτοντας απευθείας στην ολλανδική εταιρεία Royal Haskoning την κατασκευή του νέου λιμανιού στο Porto Romano. Σύμφωνα με την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, το Λιμενικό Αρχείο Δυρραχίου έχει εξουσιοδοτηθεί να διαπραγματευτεί και να συνάψει σύμβαση συμβουλευτικών υπηρεσιών με την Royal Haskoning, παρακάμπτοντας τις τυπικές διαδικασίες δημόσιου διαγωνισμού. Η αξία της σύμβασης αυτής ανέρχεται στα 12 εκατομμύρια ευρώ.

Ήδη από το Νοέμβριο του 2021, η Royal Haskoning σε συνεργασία με την αλβανική εταιρεία ABKONS είχε λάβει σύμβαση αξίας 9,5 εκατομμυρίων ευρώ για την εκπόνηση του τεχνικού σχεδίου του λιμανιού, με την προθεσμία ολοκλήρωσης να έχει οριστεί στα τέλη του 2022. Ωστόσο, παρά τις επανειλημμένες δεσμεύσεις της Υπουργού Υποδομών, Belinda Balluku, για την έναρξη των εργασιών κατασκευής το 2023, το έργο δεν έχει προχωρήσει.

Μέχρι σήμερα, η κυβέρνηση έχει ήδη καταβάλει 9,5 εκατομμύρια ευρώ για τη σύνταξη του σχεδίου και ετοιμάζεται να διαθέσει επιπλέον 12 εκατομμύρια ευρώ για τις συμβουλευτικές υπηρεσίες και την επιτήρηση του έργου, ανεβάζοντας το συνολικό κόστος στα 22 εκατομμύρια ευρώ. Αυτή η πρακτική ανάθεσης συμβάσεων χωρίς διαγωνισμό εγείρει ανησυχίες για διαφθορά και πιθανή προεπιλογή των εταιρειών που θα λάβουν την κατασκευή του λιμανιού, αξίας 420 εκατομμυρίων ευρώ.

Ειδικοί εκφράζουν φόβους ότι η σύμβαση μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την εύνοια τοπικών εταιρειών που σχετίζονται με την εξουσία, μέσω μιας γνωστής πρακτικής όπου διεθνείς εταιρείες καλύπτουν τοπικές εταιρείες σε δημόσια έργα. Αυτή η τακτική έχει εφαρμοστεί σε άλλα μεγάλα έργα υποδομής, όπως το τούνελ του Λογαρά. Στο συγκεκριμένο έργο, η επιτήρηση ανατέθηκε στη Hill International, η οποία συνεργάστηκε με την εταιρεία ενός επιχειρηματία κατηγορούμενου για διαφθορά.

Τελικά, η υπογραφή αυτής της σύμβασης θα γίνει από τον Pirro Vengu, δείχνοντας ότι η κυβέρνηση δεν στερείται ατόμων πρόθυμων να αναλάβουν τέτοια εγχειρήματα, αντιμετωπίζοντας τις συνέπειες ως «θύματα» της πολιτικής εξουσίας.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου