Πώς ο προσωρινά διορισμένος δήμαρχος Χιμάρας άρπαξε 4.000 τ.μ. με υπογραφές του Γκόρου

Πώς ο προσωρινά διορισμένος δήμαρχος Χιμάρας άρπαξε 4.000 τ.μ. με υπογραφές του Γκόρου

Πριν από εννέα χρόνια, ο Αχιλλέας Μπολάνος, σημαντικό στέλεχος του Δήμου Χιμάρας και νυν προσωρινός δήμαρχος, δημιούργησε μια λίστα με κατοίκους που έπρεπε να λάβουν γη από τον δήμο. Η λίστα δικαιολογούνταν με το επιχείρημα ότι αυτές οι οικογένειες δεν είχαν λάβει γη την περίοδο 1991-1992, αλλά εκμεταλλεύονταν συγκεκριμένα κομμάτια γης.

Ο Μπολάνος, ο οποίος ήταν μέλος της ομάδας εργασίας που κατήρτισε τη λίστα, συμπεριέλαβε και το δικό του όνομα, και υπέγραψε τις διαδικασίες που τον κατέστησαν ιδιοκτήτη δύο αγροτεμαχίων συνολικής έκτασης 4900 τ.μ. Ένα από αυτά τα αγροτεμάχια επικαλύπτει κατά 80% την περιουσία ενός δασκάλου, όπως αποδείχθηκε από τοπογραφική έκθεση της εισαγγελίας.

Ο τότε δήμαρχος, Γιώργος Γκόρος, υπέγραψε την απόφαση που ευνοούσε τον Μπολάνο και άλλους. Ο Γκόρος βρίσκεται τώρα στη φυλακή για κατάχρηση εξουσίας. Το σκάνδαλο περιλαμβάνει και άλλες παράνομες κατανομές γης σε γεωργικές οικογένειες.

Ο Μπολάνος φέρεται να είναι εμπλεκόμενος σε μία ακόμα πιο σοβαρή υπόθεση παράνομης κατάληψης δημόσιων και ιδιωτικών περιουσιών στην παραλιακή ζώνη, όπου ο Γκόρος είχε εγκρίνει την απόδοση δεκάδων χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων γης σε διάφορες γεωργικές οικογένειες, μεταξύ των οποίων και στον ίδιο τον Μπολάνο. Η προανάκριση έδειξε ότι ο Μπολάνος είχε ήδη λάβει γη το 1991, κάτι που τον απέκλειε από επιπλέον κατανομές. Σύμφωνα με την έρευνα της εισαγγελίας, ο Μπολάνος δεν έπρεπε να λάβει επιπλέον γη, καθώς είχε ήδη λάβει την αναλογούσα του το 1991. Ο νόμος ορίζει σαφώς ότι οι γεωργικές οικογένειες που είχαν ήδη λάβει γη από τις επιτροπές διανομής εξαιρούνται από επιπλέον κατανομές, ακόμη και αν ήταν χρήστες της γης.

Παρά τους νόμους, ο τότε δήμαρχος Γιώργος Γκόρος δεν προχώρησε σε επαρκείς ελέγχους για τις διανομές γης, γεγονός που οδήγησε σε πολυάριθμες παραβιάσεις και στην ανάμειξη του Μπολάνου. Η υπόθεση μεταφέρθηκε από την εισαγγελία της Αυλώνας στην ειδική εισαγγελία κατά της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος (SPAK) για περαιτέρω έρευνα.

...

4 κρίσιμα γεγονότα για τη Χιμάρα μέσα σε μια εβδομάδα

Τέσσερα θέματα που δείχνουν άσχετα μεταξύ τους, αλλά δεν είναι Την Δευτέρα που πέρασε, η Εισαγγελία Αυλώνας κατάσχεσε 30 οικόπεδα - 247 στρέμματα στο σύνολο που έχουν αξία περίπου 35 εκατ. ευρώ και τα...

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου