56 εκατ. ευρώ για οδικές υποδομές από τους αλβανικούς δήμους για τους πρώτους 10 μήνες του 2023

56 εκατ. ευρώ για οδικές υποδομές από τους αλβανικούς δήμους για τους πρώτους 10 μήνες του 2023

Κατά το 10ο μήνα του 2023, οι δήμοι όλης της Αλβανίας επένδυσαν συνολικά 5,9 δισ. λεκ (56 εκατ. ευρώ) στις οδικές υποδομές της επικράτειάς τους σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών, που φέτος για πρώτη φορά έκανε αναφορά με λεπτομερείς πληροφορίες για τις επενδύσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Από τις συνολικές επενδύσεις, ο Δήμος Κάμζας προηγείται ως προς το μέγεθος των έργων και το ύψος της επένδυσης. Πάνω από 1,2 δισ. λεκ έχουν επενδυθεί σε αυτόν τον δήμο τον 10ο μήνα του 2023, ποσό που ισοδυναμεί με το 20% των συνολικών επενδύσεων ολόκληρης της τοπικής αυτοδιοίκησης σε οδικές υποδομές αυτήν την περίοδο. Η μεγαλύτερη επένδυση σε αυτόν τον δήμο ήταν στον νέο πεζόδρομο και στη λίμνη Paskuqan αξίας 112 εκατομμυρίων λεκ ή περίπου 1 εκατομμυρίου ευρώ. Αντίστοιχη αξία με τον Δήμο Κάμζας επένδυσε και ο Δήμος Τιράνων με περίπου 1,2 δισ. λεκ για την ίδια περίοδο.

Άλλοι δήμοι, αν και με μεγαλύτερο πληθυσμό και ανεκπλήρωτες ανάγκες σε υποδομές λόγω της ανάπτυξης του τουρισμού, έχουν επενδύσει πολύ λιγότερα σε οδικές υποδομές. Για παράδειγμα, σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών, ο δήμος Δυρραχίου έχει επενδύσει σε τοπικές οδικές υποδομές μόνο 155 εκατομμύρια λεκ ή κάτι περισσότερο από 1,3 εκατομμύρια ευρώ, παρόλο που η πόλη χρειάζεται ακόμη να βελτιώσει τις παράκτιες υποδομές .

Οι επενδύσεις των δήμων για όλες τις λειτουργίες, δρόμους, μεταφορές, υγεία, παιδεία, διαχείριση απορριμμάτων κ.λπ. προγραμματίζονται συνολικά για 38 δισ. λεκ (360 εκατ. ευρώ), αλλά μέχρι τον Οκτώβριο είχαν πραγματοποιηθεί μόνο 13,7 δισ. λεκ ή το 36% του ετήσιου σχέδιο. Από τα 13,7 δισ. λεκ που επενδύθηκαν σε 10 μήνες, τα 5,9 δισ. ή το 43% διατέθηκαν για την κατασκευή και συντήρηση οδικών υποδομών.

Η συνιστώσα επένδυσης παρουσιάζει υψηλή μεταβλητότητα ανάλογα με τη συνεισφορά από επενδυτικά κεφάλαια υπό όρους. Αντίθετα, οι επενδύσεις που έγιναν με ίδια κεφάλαια των δήμων, αν και αυξάνονται ετησίως, κατέγραψαν χαμηλές αξίες την τελευταία διετία.

Σε επίπεδο γενικής κυβέρνησης, οι συνολικές κεφαλαιουχικές δαπάνες αντιπροσώπευαν περίπου το 5,4% του ΑΕΠ το 2022, περίπου 0,2 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερες από πέρυσι.

Σε τοπικό επίπεδο, οι κεφαλαιουχικές δαπάνες που πραγματοποιήθηκαν με ίδια κεφάλαια το 2022 αντιπροσώπευαν περίπου το 0,6% του ονομαστικού ΑΕΠ, με το ποσοστό αυτό να είναι ίδιο με το προηγούμενο έτος.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου