Πτώση τιμών ακινήτων στο κέντρο και στα προάστια των Τιράνων

Πτώση τιμών ακινήτων στο κέντρο και στα προάστια των Τιράνων

Παρά την αύξηση των συνολικών πωλήσεων ακινήτων, οι τιμές στα Τίρανα βρέθηκαν σε πτώση, με τις πωλήσεις σε προάστια και εντός πόλης να μειώνονται και ταυτόχρονα να αυξάνονται οι πωλήσεις εκτός πόλης. Η ζήτηση για ενοίκια παραμένει υψηλή, ιδιαίτερα στο κέντρο των Τιράνων, οδηγώντας σε άνοδο των τιμών.

Σύμφωνα με έρευνες, το 2023 πωλήθηκαν συνολικά 2319 ακίνητα, με 1169 να λαμβάνουν χώρα το δεύτερο εξάμηνο. Ο μέσος όρος πωλήσεων ανά μεσίτη ανήλθε στα 7 ακίνητα, ενώ τα απούλητα ακίνητα μειώθηκαν σε σχέση με το 2022.

Στις "προτιμώμενες" περιοχές εντός πόλεων, οι πωλήσεις ακινήτων σημείωσαν άνοδο 11%, με το 48% των πωλήσεων να λαμβάνει χώρα σε προάστια ή εντός πόλης και το 9% εκτός πόλης.

Οι μέσες τιμές στα Τίρανα, τόσο στο κέντρο όσο και στα προάστια, παρουσίασαν πτώση, ενώ εκτός πόλης σημειώθηκε άνοδος. Στις υπόλοιπες περιοχές και στις ακτές, οι τιμές παρέμειναν σταθερές. Ο Δείκτης Τιμών Τιράνων κατέγραψε πτώση 10,1% σε σχέση με το προηγούμενο εξάμηνο, ενώ παράλληλα διατηρούσε άνοδο 2% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Η πτώση του Δείκτη Τιμών Τιράνων οφείλεται στις μειωμένες μέσες τιμές στα ακίνητα που πωλήθηκαν στο κέντρο και στα προάστια της πρωτεύουσας, καθώς οι πωλήσεις σε αυτές τις περιοχές αντιπροσώπευαν περίπου τα 2/3 του συνολικού όγκου πωλήσεων.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου