Τα 10 πιο χρηματοδοτούμενα έργα στην Αλβανία - Πρώτη η σήραγγα Λογαρά

Τα 10 πιο χρηματοδοτούμενα έργα στην Αλβανία -  Πρώτη η σήραγγα Λογαρά

Οι δημόσιες επενδύσεις στην Αλβανία έχουν καταστεί προβληματικό στοιχείο στον κρατικό προϋπολογισμό, κυρίως λόγω της μη εκπλήρωσης των προγραμμάτων και της αμφισβητούμενης αποτελεσματικότητάς τους, όπως έχουν επισημάνει διεθνείς χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί.

Κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους, επενδύθηκαν 5,9 δισ. λεκ (περίπου 4% του ετήσιου επενδυτικού σχεδίου), με την πλειονότητα των χρημάτων να κατευθύνονται στη χρηματοδότηση μεγάλων έργων υποδομής.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεύθυνσης Οικονομικών του Υπουργείου Οικονομικών, η σήραγγα Λογαρά ήταν το έργο με τη μεγαλύτερη χρηματοδότηση το πρώτο τρίμηνο, με 712 εκατ. λεκ (περίπου 7 εκατ. ευρώ).

Η χρηματοδότηση αυτής της διευκόλυνσης ολοκληρώνεται καθώς οι εργασίες αναμένεται να τελειώσουν το καλοκαίρι. Τα τελευταία δύο χρόνια, η σήραγγα Λογαρά ήταν το έργο με τη μεγαλύτερη χρηματοδότηση από τα έργα δημοσίων επενδύσεων, με συνολική χρηματοδότηση 15,8 δισ. λεκ από το 2021 έως το 2023.

Το δεύτερο πιο χρηματοδοτούμενο έργο το πρώτο τρίμηνο ήταν η στήριξη του συστήματος ύδρευσης αγροτικών περιοχών, αξίας 543 εκατ. λεκ (περίπου 5,3 εκατ. ευρώ), το οποίο υλοποιείται από το Ταμείο Ανάπτυξης.

Η κατασκευή του δρόμου Qukës-Qafë-Plloçë είναι το τρίτο πιο χρηματοδοτούμενο έργο του προϋπολογισμού, με 527 εκατ. λεκ (περίπου 5,1 εκατ. ευρώ). Οι εργασίες σε αυτόν τον άξονα συνεχίζονται για περισσότερο από μια δεκαετία, καθώς το κόστος έχει αυξηθεί λόγω των αποσβέσεων των υλικών που έχουν ολοκληρωθεί.

Το πρόγραμμα για την επισκευή φραγμάτων έλαβε χρηματοδότηση 303 εκατ. λεκ, καθιστώντας το το τέταρτο πιο χρηματοδοτούμενο έργο το πρώτο τρίμηνο. Η χώρα έχει μεγάλα φράγματα που κατασκευάστηκαν τη δεκαετία του 1970, τα οποία απαιτούν συνεχή συντήρηση και επισκευές.

Επιπλέον, πραγματοποιήθηκαν πληρωμές 228 εκατ. λεκ από το πρόγραμμα IPARD 2, που περιλαμβάνει κονδύλια της ΕΕ για τη στήριξη της γεωργίας. Η χρηματοδότηση σε αυτόν τον τομέα θα μπορούσε να ήταν μεγαλύτερη εάν η ΕΕ δεν είχε εμποδίσει τη χρηματοδότηση του IPARD 3.

Επίσης, δόθηκαν πάνω από 2.015 εκατ. λεκ (περίπου 2 εκατ. ευρώ) για τη χρηματοδότηση του προγράμματος αποκατάστασης του ποταμού Αυλώνα.

Στη λίστα με τα δέκα πιο χρηματοδοτούμενα έργα περιλαμβάνεται και η αποκατάσταση της σιδηροδρομικής γραμμής Τιράνων-Δυρραχίου, με 154 εκατ. λεκ (περίπου 1,4 εκατ. ευρώ).

Στον προϋπολογισμό του 2024 έχουν καταχωρηθεί 2.130 επενδυτικά έργα, από τα οποία μόνο τα 358 έλαβαν χρηματοδότηση το πρώτο τρίμηνο. Σε σχέση με τα διαθέσιμα κεφάλαια, οι επενδύσεις κεφαλαίου το πρώτο τρίμηνο είχαν τη χαμηλότερη ιστορική υλοποίηση.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου