Οι αλβανικές λιμνοθάλασσες απειλούνται με τη μείωση πληθυσμού αποδημητικών πτηνών

Οι αλβανικές λιμνοθάλασσες απειλούνται με τη μείωση πληθυσμού αποδημητικών πτηνών

Οι αλβανικές λιμνοθάλασσες, φημισμένες για τον πλούσιο πληθυσμό αποδημητικών πτηνών, αντιμετωπίζουν σοβαρό κίνδυνο. Τα τελευταία χρόνια, ο αριθμός των πτηνών που επισκέπτονται αυτές τις περιοχές έχει μειωθεί δραματικά, θέτοντας σε κίνδυνο την ισορροπία του οικοσυστήματος και την τουριστική ανάπτυξη.

Η λιμνοθάλασσα Vain, γνωστή ως παράδεισος για τους λάτρεις της παρατήρησης πουλιών, φιλοξενεί περίπου 196 είδη. Προστατευόμενη περιοχή από το 1940, η λιμνοθάλασσα προσέλκυε πέρυσι 30.000 τουρίστες, 20% περισσότερους από το 2023.

Παρά την αυξημένη επισκεψιμότητα, ο πληθυσμός των αποδημητικών πτηνών έχει μειωθεί ανησυχητικά. Από 22.000 πουλιά το 2018, ο αριθμός έπεσε στις 10.400 το 2024.

Η αστικοποίηση και η κλιματική αλλαγή θεωρούνται οι κύριες αιτίες αυτής της μείωσης. Η αυξημένη ανθρώπινη δραστηριότητα γύρω από τις λιμνοθάλασσες διαταράσσει τα πουλιά και τους βιοτόπους τους, ενώ η θέρμανση του πλανήτη μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγές στις μεταναστευτικές τους διαδρομές.

Παρόμοια μείωση παρατηρείται και στη λιμνοθάλασσα Ντιβγιάκα και Καραβάστα, όπου ο πληθυσμός φλαμίνγκο και πελεκάνων έχει μειωθεί κατά 47% από το 2018.

Η Ορνιθολογική Εταιρεία της Αλβανίας εκφράζει ανησυχία και καλεί για περαιτέρω έρευνα για την επίδραση της κλιματικής αλλαγής στα πουλιά.

Επιπρόσθετα, βιολόγοι προειδοποιούν για τις αρνητικές επιπτώσεις του μαζικού τουρισμού στα οικοσυστήματα των λιμνοθαλασσών. Προτείνουν μια πιο προσεκτική προσέγγιση στην τουριστική ανάπτυξη, με έμφαση στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου