Στα 1000€ εκτοξεύονται οι μισθοί εποχιακού προσωπικού στην Αλβανία λόγω έλλειψης εργατικού δυναμικού

Στα 1000€ εκτοξεύονται οι μισθοί εποχιακού προσωπικού στην Αλβανία λόγω έλλειψης εργατικού δυναμικού

Η τουριστική σεζόν στην Αλβανία φέρνει μαζί της όχι μόνο πλήθος επισκεπτών, αλλά και μια ολοένα αυξανόμενη πρόκληση: την έλλειψη εργατικού δυναμικού. Φαινόμενο ιδιαίτερα οξυμένο σε τουριστικά θέρετρα όπως οι Άγιοι Σαράντα, όπου οι επιχειρήσεις έρχονται αντιμέτωπες με δυσκολίες στην εύρεση προσωπικού.

Η μετανάστευση και η γήρανση του πληθυσμού έχουν μειώσει αισθητά το διαθέσιμο εργατικό δυναμικό, ενώ η αυξημένη τουριστική κίνηση αυξάνει δραματικά τη ζήτηση για εργαζομένους. Αποτέλεσμα; Ένας σκληρός ανταγωνισμός για την προσέλκυση εργατικού δυναμικού, που οδηγεί σε μια σειρά από αλλαγές στον κλάδο.

Πρώτα και κύρια, οι μισθοί εκτοξεύονται. Σερβιτόροι λαμβάνουν έως και 1.000 ευρώ το μήνα, ενώ σεφ σε ειδικές δομές αγγίζουν τα 5.000 ευρώ. Ακόμα και θέσεις εργασίας όπως εργάτες καθαριότητας προσφέρουν μισθούς έως και 1.000 ευρώ, με πολλές επιχειρήσεις να παρέχουν και δωρεάν διαμονή και διατροφή για να προσελκύσουν εργαζομένους.

Αυτές οι αλλαγές, όμως, έρχονται με ένα τίμημα. Η αύξηση του κόστους εργασίας ωθεί τις επιχειρήσεις να αυξήσουν τις τιμές, με αποτέλεσμα οι τιμές στα εστιατόρια και τα μπαρ να εκτοξεύονται. Σε κάποιες περιπτώσεις, η αύξηση φτάνει έως και 33%, επιβαρύνοντας σημαντικά το βαλάντιο των καταναλωτών.

Παρά τις αυξημένες απολαβές και τα κίνητρα, η έλλειψη εργατικού δυναμικού παραμένει ορατή. Πολλοί εργαζόμενοι προτιμούν θέσεις εργασίας με υψηλότερους μισθούς και καλύτερες συνθήκες εργασίας, αφήνοντας τις επιχειρήσεις σε αδιέξοδο.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου