Νορβηγία: Επαγγελματίας δύτης από τους Αγίους Σαράντα καταδικάστηκε για την ανάσυρση 150 κιλών κοκαΐνης

Νορβηγία: Επαγγελματίας δύτης από τους Αγίους Σαράντα καταδικάστηκε για την ανάσυρση 150 κιλών κοκαΐνης

Ένας επαγγελματίας δύτης από τους Αγίους Σαράντα, ο 47χρονος Σαΐμιρ Κούσοβα, καταδικάστηκε στη Νορβηγία σε 15 χρόνια φυλάκισης, καθώς συνελήφθη για την ανάσυρση 150 κιλών κοκαΐνης από τη θάλασσα. Ο Κούσοβα, μαζί με πέντε άλλους Αλβανούς, εντοπίστηκε από τις νορβηγικές αρχές να βγάζει τη ναρκωτική ουσία από ένα πλοίο που είχε καταφθάσει από τη Βραζιλία.

Την ίδια στιγμή, αντιμετωπίζει και άλλες κατηγορίες στην Αλβανία, καθώς η Εισαγγελία των Αγίων Σαράντα τον κατηγορεί για παραβίαση κανόνων ασφαλείας κατά την εργασία. Η υπόθεση αφορά τον θάνατο της 29χρονης Αγγλίδας Rebecca Gannon τον Σεπτέμβριο του 2022, η οποία έχασε τη ζωή της κατά τη διάρκεια κατάδυσης που είχε οργανώσει ο Κούσοβα.

Μαζί του συνελήφθη και μία 33χρονη γυναίκα, η οποία καταδικάστηκε σε 4 χρόνια και 9 μήνες φυλάκιση. Οι δύο τους ταξίδεψαν στη Νορβηγία όπου συναντήθηκαν με άλλους τέσσερις Αλβανούς, προκειμένου να πραγματοποιήσουν την επιχείρηση στο πλοίο "Nordloire".

Σύμφωνα με την έρευνα των νορβηγικών αρχών, ο Κούσοβα και η συνεργάτιδά του είχαν ταξιδέψει προηγουμένως στη Γαλλία, την Ισπανία και την Ιταλία, πριν καταλήξουν στη Νορβηγία. Στο δικαστήριο, ο Κούσοβα υποστήριξε ότι συνήθως έπαιρνε τη 33χρονη σε επαγγελματικά ταξίδια, ενώ ισχυρίστηκε ότι δεν γνώριζε το ακριβές περιεχόμενο των σακουλών που ανέσυρε από το πλοίο.

Κατά την κατάθεσή του, ανέφερε πως πίστευε ότι θα έκανε απλούς ελέγχους σε σκάφη, όπως συνέβαινε στη δουλειά του στην Αλβανία. Ωστόσο, όταν έφτασε στη Νορβηγία και του ζητήθηκε να κάνει κατάδυση τη νύχτα, σοκαρίστηκε. Εξομολογήθηκε ότι φοβήθηκε, καθώς δεν του είχαν δώσει πολλές πληροφορίες για το τι θα ακολουθούσε.

Όταν ερωτήθηκε από τον δικαστή αν είχε ξαναδεί κάτι παρόμοιο, ο Κούσοβα απάντησε αρνητικά. Στη συνέχεια, ο εισαγγελέας τον πίεσε να αποκαλύψει αν συμμετείχε στη δράση εθελοντικά ή αν είχε δεχθεί απειλές, με τον κατηγορούμενο να δηλώνει ότι δεν το έκανε με τη θέλησή του και ότι έλαβε μήνυμα το οποίο θα μπορούσε να θεωρηθεί ως απειλή. Τόνισε επίσης ότι δεν γνώριζε τι θα συνέβαινε αν δεν ολοκλήρωνε την "αποστολή".

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου