Οι Αλβανοί πολίτες παίρνουν δάνεια για να πληρώσουν τα χρέη τους στις ... τράπεζες

Οι Αλβανοί πολίτες παίρνουν δάνεια για να πληρώσουν τα χρέη τους στις ... τράπεζες

Κατά τη διάρκεια του Αυγούστου, οι επιχειρήσεις προτίμησαν να δανειστούν περισσότερο σε ευρώ παρά σε λεκ. Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Αλβανίας, τα δάνεια σε ευρώ αυξήθηκαν κατά 107%. Αλλά, πού χρησιμοποιήθηκαν αυτά τα δάνεια από τις επιχειρήσεις;

Η πλειοψηφία των δανείων σε ευρώ χρησιμοποιήθηκε για την αγορά ακινήτων. Συγκεκριμένα, από τα 20 δισεκατομμύρια λεκ που χορηγήθηκαν, το 74% κατευθύνθηκε προς την αγορά ακινήτων, το 13% για την κάλυψη overdraft (αρνητικό υπόλοιπο σε λογαριασμούς), το 7% για αγορά εξοπλισμού και το 6% για κεφάλαιο κίνησης.

Αντίστοιχα, στα δάνεια σε λεκ, κυριάρχησε η χρήση για την κάλυψη του overdraft, που αντιστοιχεί στο 51% του συνολικού ποσού των 10 δισεκατομμυρίων λεκ. Από αυτά, το 26% χρησιμοποιήθηκε για αγορά ακινήτων, το 20% για κεφάλαιο κίνησης και μόλις το 3% για αγορά εξοπλισμού.

Κατά τον Αύγουστο, δεν υπήρξε κανένα δάνειο που να χρησιμοποιήθηκε για το άνοιγμα νέων υποκαταστημάτων ή για επενδύσεις σε χρηματοοικονομικά εργαλεία, όπως μετοχές ή ομόλογα.

Εν γένει, τα δάνεια για αγορά εξοπλισμού, overdraft και κεφάλαιο κίνησης παρουσίασαν μείωση, τόσο στα δάνεια σε ευρώ όσο και σε λεκ, με εξαίρεση τα δάνεια για αγορά ακινήτων, τα οποία σημείωσαν αύξηση.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου