Αλβανία: Παρέμβαση του ΠτΔ για το σκάνδαλο των μικροπιστώσεων

Αλβανία: Παρέμβαση του ΠτΔ για το σκάνδαλο των μικροπιστώσεων

Στις 31 Ιουλίου 2024, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Bajram Begaj, εξέδωσε μια επιστολή προς την πρόεδρο της Βουλής, Elisa Spiropali, επισημαίνοντας σοβαρές παραλείψεις και αποτυχίες των εποπτικών αρχών στην υπόθεση των μικροδανείων.

Στην επιστολή του, ο Πρόεδρος καταγγέλλει ότι οι εποπτικές αρχές απέτυχαν να προστατεύσουν χιλιάδες αλβανικές οικογένειες από την απάτη με τα μικροδάνεια. Αναφέρει ότι η εκτεταμένη διάδοση αυτής της απάτης εγείρει αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα ή ακόμα και για την ενδεχόμενη πρόθεση αποτροπής της λειτουργίας των εποπτικών συστημάτων.

Ο Begaj τονίζει την ανάγκη για την παρέμβαση του Κοινοβουλίου ώστε να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών και επικροτεί τη δουλειά του διοικητή της Τράπεζας της Αλβανίας, Gent Sejko. Η επιστολή του περιγράφει την κατάσταση ως μια ξεκάθαρη περίπτωση κατάχρησης που διαρκεί αρκετό καιρό και υπογραμμίζει τη σημασία της ενίσχυσης των εσωτερικών μηχανισμών ελέγχου.

Η επιστολή αναφέρεται στις ελλείψεις του νομικού πλαισίου που επιτρέπουν την αγορά προβληματικών δανείων χωρίς άδεια και στη μη εφαρμογή των περιορισμών από την Τράπεζα της Αλβανίας. Επισημαίνει επίσης την ανάγκη για περαιτέρω έλεγχο και αναθεώρηση της νομοθεσίας, καθώς και την αδυναμία των θεσμικών οργάνων να διαχειριστούν αποτελεσματικά τις καταγγελίες και τις ανησυχίες των πολιτών.

Ο Πρόεδρος Begaj καλεί το Κοινοβούλιο να αναλάβει δράση για να αντιμετωπιστεί το ζήτημα, να ενισχυθεί η εποπτεία και να διασφαλιστεί η δικαιοσύνη για τα θύματα των καταχρήσεων. Ανάγει το ζήτημα ως σημαντικό για την εθνική σταθερότητα και ασφάλεια, και υπογραμμίζει τη σημασία της συστηματικής και συντονισμένης αντίδρασης από όλους τους αρμόδιους φορείς.

...

Αλβανία: Κατάσχεση όλων των περιουσιακών στοιχείων των εταιρειών μικροπιστώσεων MCA και Final

Το Πρωτοδικείο Γενικής Δικαιοδοσίας στα Τίρανα εξέδωσε απόφαση για την κατάσχεση όλων των περιουσιακών στοιχείων των εταιρειών μικροπιστώσεων MCA και Final, οι οποίες έχουν κατηγορηθεί για εξαπάτηση. ...

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου