Το Βέλγιο εξέδωσε στην Αλβανία πρόσωπο κλειδί του οργανωμένου εγκλήματος στη χώρα

Το Βέλγιο εξέδωσε στην Αλβανία πρόσωπο κλειδί του οργανωμένου εγκλήματος στη χώρα

Ο Λέοναρντ Ντούκα, ένας από τους πιο καταζητούμενους εγκληματίες στην Αλβανία, εκδόθηκε σήμερα από το Βέλγιο στη χώρα του, σύμφωνα με ανακοίνωση της αλβανικής αστυνομίας. Ο Ντούκα, 38 ετών, φέρεται να είναι ο αρχηγός της εγκληματικής φυλής Duka και θεωρείται υπεύθυνος για μια σειρά εγκλημάτων, συμπεριλαμβανομένης της δολοφονίας του πρώην αστυνομικού Σαντιάγο Μάλκο, στενού συνεργάτη του επίσης καταζητούμενου Έρβις Μαρτινάι.

Η επιστροφή του Ντούκα στην Αλβανία πραγματοποιήθηκε υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας, με την παρουσία πολυάριθμων αστυνομικών δυνάμεων και την υποστήριξη της ειδικής μονάδας «ΡΕΝΕΑ». Οι εικόνες που δόθηκαν στη δημοσιότητα δείχνουν τον Ντούκα να συνοδεύεται από βαριά οπλισμένους αστυνομικούς κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο της Ρίνας.

Ο Ντούκα είχε συλληφθεί τον Φεβρουάριο του 2023 στο Βέλγιο, αλλά παρέμεινε υπό κράτηση μόνο για λίγους μήνες, καθώς δεν υπήρχε ακόμη συμφωνία έκδοσης. Ωστόσο, μετά την επιχείρηση «Metamorfoza 2», στην οποία αποκαλύφθηκαν συνομιλίες εγκληματικών στοιχείων μέσω της εφαρμογής Sky ECC και συνδέθηκαν με διάφορα εγκλήματα, ο Ντούκα κηρύχθηκε και πάλι καταζητούμενος. Η σύλληψή του πραγματοποιήθηκε τελικά στις 18 Μαΐου 2024.

Η υπόθεση του Ντούκα έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία στην αλβανική κοινωνία. Ο ίδιος και η εγκληματική του οργάνωση έχουν κατηγορηθεί για πολλές βίαιες πράξεις, συμπεριλαμβανομένων των δολοφονιών του Σαντιάγο Μάλκο και άλλων ατόμων που συνδέονται με τον αντίπαλό του, Έρβις Μαρτινάι. Η αντιπαλότητα μεταξύ των δύο ανδρών, που κάποτε υπήρξαν σύμμαχοι, έχει λάβει διαστάσεις που αγγίζουν το επίπεδο του οργανωμένου εγκλήματος, με δεκάδες θύματα.

Η έκδοση του Ντούκα θεωρείται σημαντική εξέλιξη για την αλβανική δικαιοσύνη, καθώς αποτελεί μέρος της ευρύτερης προσπάθειας των αλβανικών αρχών να εξαρθρώσουν τα εγκληματικά δίκτυα στη χώρα. Παρά την επιτυχία αυτή, ωστόσο, παραμένουν πολλά ερωτήματα για το αν η αλβανική αστυνομία και η δικαιοσύνη θα καταφέρουν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τα βαθιά ριζωμένα προβλήματα του οργανωμένου εγκλήματος στη χώρα.

Η αστυνομία της Αλβανίας εξέφρασε τις ευχαριστίες της προς τις βελγικές αρχές για τη συνεργασία στην επιτυχή έκδοση του Ντούκα, επισημαίνοντας ότι η σύλληψη και έκδοση του συγκεκριμένου εγκληματία είναι ένα σημαντικό βήμα προς την απονομή δικαιοσύνης και την αποκατάσταση της τάξης.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου