Αλβανία: Όσοι έχουν 2 ή περισσότερα διαμερίσματα θα πληρώσουν υψηλότερους φόρους

Αλβανία: Όσοι έχουν 2 ή περισσότερα διαμερίσματα θα πληρώσουν υψηλότερους φόρους

Η αλβανική κυβέρνηση σχεδιάζει να εγκρίνει το νέο νόμο για τη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας το επόμενο έτος. Σύμφωνα με τα στοιχεία, μία στις τρεις κατοικίες, δηλαδή πάνω από 356.000 ακίνητα, είναι άδειες σε όλη τη χώρα. Οι λόγοι, όπως αναφέρουν οι ειδικοί, περιλαμβάνουν τη μετανάστευση, την αγορά εξοχικών κατοικιών, αλλά και το γεγονός ότι πολλοί πολίτες διαθέτουν δύο ή περισσότερες ιδιοκτησίες.

Το νέο σύστημα θα αναθεωρήσει τη φορολογία επί των ακινήτων, βελτιώνοντας την αποτελεσματικότητα της Κτηματολογικής Υπηρεσίας και μειώνοντας τις εξαιρέσεις από τη φορολόγηση, ειδικά για δεύτερες και τρίτες κατοικίες. Αυτά αναφέρονται στη στρατηγική του Υπουργείου Οικονομικών για την περίοδο 2024-2027.

Η μεσοπρόθεσμη στρατηγική προβλέπει ότι κανένα κοινωνικό στρώμα δεν θα εξαιρεθεί από τη νέα φορολογία, συμπεριλαμβανομένων των ευάλωτων ομάδων, οι οποίες θα λάβουν διαφορετική μορφή υποστήριξης.

Το Υπουργείο Οικονομικών υπογραμμίζει ότι η αύξηση των εσόδων από τον φόρο ακίνητης περιουσίας είναι αναγκαία, καθώς αυτή τη στιγμή συμβάλλει μόνο κατά 0,3% στο ΑΕΠ της χώρας, ενώ στις υπόλοιπες χώρες της περιοχής ο αντίστοιχος φόρος αποδίδει περίπου 0,8% του ΑΕΠ.

Μέσα στους πρώτους οκτώ μήνες του έτους, το κράτος συγκέντρωσε περίπου 55 εκατομμύρια ευρώ από τον φόρο ακίνητης περιουσίας, έναντι 41 εκατομμυρίων ευρώ που είχαν συγκεντρωθεί την προηγούμενη χρονιά.

Η φορολόγηση των ακινήτων με βάση την αγοραία αξία, χρησιμοποιώντας τις νέες τιμές αναφοράς, αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή από το 2026. Μετά την εφαρμογή των νέων τιμών στην Τιράνα, η διαδικασία επεκτείνεται σε ολόκληρη τη χώρα.

Το έργο για τη νέα φορολογία ακινήτων ξεκίνησε πέρυσι με τη δημόσια διαβούλευση του σχεδίου νόμου. Προβλέπεται ότι ο φόρος επί των κτηρίων θα κυμαίνεται από 0,1% έως 0,2% της αξίας τους, αντί του τρέχοντος 0,05%, δηλαδή αναμένεται διπλασιασμός ή και τετραπλασιασμός του φόρου. Ωστόσο, για την πρώτη κατοικία θα υπάρξει μείωση στον φόρο για τους πολίτες.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου