Αλβανικό σχολείο υποδέχεται τους πρώτους μαθητές στο Λονδίνο

Αλβανικό σχολείο υποδέχεται τους πρώτους μαθητές στο Λονδίνο

Ο Υπουργός Σχέσεων με το Κοινοβούλιο και Πολιτικός Υπεύθυνος για τη Διασπορά του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Ταουλάντ Μπάλα, κατά την έναρξη λειτουργίας ενός νέου αλβανικού σχολείου στο Bexleyheath του Λονδίνου, τόνισε την πρόθεση της κυβέρνησης να επεκτείνει το δίκτυο αλβανικών σχολείων και τάξεων στη διασπορά.

Στην ομιλία του, ο Μπάλα ανέφερε ότι περισσότεροι από 7.000 μαθητές μαθαίνουν την αλβανική γλώσσα σε διάφορες πόλεις της Μεγάλης Βρετανίας, κάτι που αποτελεί σημαντικό βήμα για τη διατήρηση και διάδοση της αλβανικής γλώσσας και πολιτισμού στις μελλοντικές γενιές. Ο ίδιος επεσήμανε ότι η παροχή αλβανικών διδακτικών βιβλίων και το νέο πρόγραμμα «Δάσκαλοι για τη Διασπορά» θα βοηθήσουν στην αύξηση του αριθμού των σχολείων και τάξεων στα αλβανικά.

Ο Μπάλα υπενθύμισε ότι η διατήρηση της αλβανικής γλώσσας ήταν δύσκολη, καθώς οι Αλβανοί αγωνίστηκαν για αιώνες για να διατηρήσουν τη γλώσσα και την εθνική τους ταυτότητα.

Επιπλέον, ο Μπάλα ανέφερε ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να εγκρίνει σύντομα το πρόγραμμα «Δάσκαλοι για τη Διασπορά», ξεκινώντας από την Ελλάδα, όπου οι δάσκαλοι που διδάσκουν αλβανικά θα πληρώνονται από τον αλβανικό προϋπολογισμό. Σύντομα, αυτό το πρόγραμμα θα επεκταθεί και στη Μεγάλη Βρετανία, σε συνεργασία με την κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου.

Ο Μπάλα επίσης τόνισε ότι στις επερχόμενες εκλογές την επόμενη άνοιξη, οι Αλβανοί της διασποράς θα μπορούν να ψηφίσουν από το εξωτερικό, δίνοντας μεγαλύτερη βαρύτητα στη φωνή τους στις αποφάσεις για το μέλλον της Αλβανίας.

Τέλος, μιλώντας για τις σχέσεις Αλβανίας και Μεγάλης Βρετανίας, τόνισε ότι τα δύο κράτη είναι στενοί σύμμαχοι και συνεργάζονται σε διεθνή επίπεδα, καθώς είναι μέλη του ΝΑΤΟ και υποστηρίζουν την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και άλλες παγκόσμιες προκλήσεις.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου