Διπλωματικό επεισόδιο Κοσόβου - Σκοπίων: Προσπάθησαν να κατασχέσουν το κινητό της Οσμάνι

Διπλωματικό επεισόδιο Κοσόβου - Σκοπίων: Προσπάθησαν να κατασχέσουν το κινητό της Οσμάνι

Η Πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου, Vjosa Osmani, βρέθηκε αντιμέτωπη με ένα απρόσμενο περιστατικό στο Διεθνές Αεροδρόμιο των Σκοπίων, όταν η ασφάλεια του αεροδρομίου προσπάθησε να κατασχέσει το προσωπικό της τηλέφωνο. Το περιστατικό αυτό προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από την πλευρά του Κοσσυφοπεδίου, με τον σύμβουλο ΜΜΕ της Προέδρου, Μπεκίμ Κουπίνα, να το χαρακτηρίζει ως σοβαρή παραβίαση των διεθνών πρωτοκόλλων.

Σύμφωνα με τον Κουπίνα, η ενέργεια αυτή φαινόταν να έχει στόχο να προκαλέσει την αντιπροσωπεία του Κοσσυφοπεδίου και να δημιουργήσει διπλωματικό επεισόδιο. Ο Κουπίνα τόνισε ότι η Πρόεδρος δεν επέτρεψε να προχωρήσει η κατάσχεση του τηλεφώνου, καθώς κάτι τέτοιο θα αποτελούσε σοβαρή παραβίαση του πρωτοκόλλου. Παρά τις επεξηγήσεις της ομάδας της Προέδρου προς τον αξιωματικό ασφαλείας, η κατάσταση επιδεινώθηκε, αναγκάζοντας την αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου να παρέμβει για να αποτρέψει οποιαδήποτε φυσική αντιπαράθεση.

Το αεροδρόμιο των Σκοπίων, ωστόσο, δεν σταμάτησε εκεί. Αφού τελικά η Πρόεδρος εισήλθε στο VIP lounge, το οποίο είχε κρατηθεί μέσω της Πρεσβείας του Κοσσυφοπεδίου, το αεροδρόμιο καθυστέρησε την αναχώρηση του αεροπλάνου της για περισσότερο από μία ώρα. Αυτή η καθυστέρηση δικαιολογήθηκε με το επιχείρημα ότι το σλοβενικό κράτος δεν επέτρεπε την αναχώρηση του αεροσκάφους, κάτι που η προεδρία του Κοσσυφοπεδίου θεωρεί ως άλλη μία προσπάθεια υπονόμευσης.

Το περιστατικό αυτό προκάλεσε την επίσημη διαμαρτυρία του Κοσσυφοπεδίου προς τα Σκόπια, με το Υπουργείο Εξωτερικών να υποβάλλει νότα διαμαρτυρίας και να ζητά την άμεση διαλεύκανση του συμβάντος. Το Υπουργείο Εξωτερικών των Σκοπίων εξέφρασε τη λύπη του για το περιστατικό, ανακοινώνοντας ότι θα αναλάβει τα απαραίτητα μέτρα για να αποτραπούν παρόμοια περιστατικά στο μέλλον.

Από την πλευρά του, το Κοσσυφοπέδιο κατέστησε σαφές ότι δεν θα ανεχτεί τέτοια μεταχείριση στο μέλλον, τονίζοντας ότι οι αρχηγοί κρατών πρέπει να προστατεύονται από διπλωματικά προνόμια και ασυλίες, σύμφωνα με τις διεθνείς συμβάσεις.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου