Αποζημίωση των ιδιοκτητών που επηρεάζονται από το Porto-Romano - Προθεσμία 20 ημερών για να επιλέξουν ανταλλαγή σε είδος ή την οικονομική αξία

Αποζημίωση  των ιδιοκτητών που επηρεάζονται από το Porto-Romano - Προθεσμία 20 ημερών για να επιλέξουν ανταλλαγή σε είδος ή την οικονομική αξία

Λίγο μετά την έναρξη του διαγωνισμού για την κατασκευή του νέου λιμανιού στο Porto-Romano του Δυρραχίου, δρομολογήθηκαν οι πρώτες διαδικασίες για την αποζημίωση των ιδιοκτητών που θα επηρεαστούν από την υλοποίηση αυτού του μεγάλου έργου.

Η ανακοίνωση του Κρατικού Οργανισμού Απαλλοτριώσεων απευθύνεται σε όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων που θίγονται από την υλοποίηση του έργου «Σχετικά με την υλοποίηση του έργου του νέου ολοκληρωμένου εμπορικού λιμένα Δυρραχίου στο Porto-Romano», ενημερώνοντάς τους για τη δυνατότητα αποζημίωσης της ιδιοκτησίας τους μέσω ανταλλαγής σε είδος.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η αποζημίωση σε είδος πραγματοποιείται με ανταλλαγή της ιδιωτικής περιουσίας που απαλλοτριώνεται με άλλο ακίνητο, ιδιοκτησίας του Δημοσίου, ίσης αξίας με το απαλλοτριωμένο. Επιπλέον, υπάρχει η δυνατότητα συνδυασμού οικονομικής αποζημίωσης με ανταλλαγή σε είδος, ανάλογα με τις περιπτώσεις που προβλέπονται. Σημαντικό είναι ότι σε κάθε περίπτωση, η αποζημίωση σε είδος μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο με τη συγκατάθεση του ιδιοκτήτη, η οποία πρέπει να είναι ομόφωνη από όλους τους συνιδιοκτήτες. Αν δεν επιτευχθεί συμφωνία, η διαδικασία απαλλοτρίωσης θα συνεχιστεί και η αποζημίωση θα πραγματοποιηθεί με οικονομική αξία, σύμφωνα με την κλασική διαδικασία απαλλοτρίωσης.

Ο Κρατικός Οργανισμός Απαλλοτριώσεων καλεί τους ιδιοκτήτες των περιουσιακών στοιχείων που πρόκειται να απαλλοτριωθούν, καθώς και τους ενδιαφερόμενους τρίτους, να υποβάλουν τα αιτήματά τους για αποζημίωση σε είδος εντός είκοσι ημερών από τη δημοσίευση της προκήρυξης. Η διαδικασία αυτή στοχεύει στη διευκόλυνση της περαιτέρω παρακολούθησης και οριστικοποίησης των απαλλοτριώσεων.

Στις 30 Ιουλίου ξεκίνησε ο διεθνής διαγωνισμός για την κατασκευή του νέου εμπορικού λιμανιού στο Porto-Romano, με εκτιμώμενο προϋπολογισμό 391 εκατομμυρίων ευρώ. Η σύμβαση με τη νικήτρια εταιρεία αναμένεται να υπογραφεί τον Μάρτιο του επόμενου έτους, με την έναρξη των κατασκευαστικών εργασιών να ακολουθεί αμέσως μετά.

Το έργο αυτό, που αναμένεται να αποτελέσει κρίσιμο σημείο για την ανάπτυξη των υποδομών και της οικονομίας της περιοχής, περιλαμβάνει επίσης τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την αναβάθμιση των υφιστάμενων συγκοινωνιακών δικτύων. Ωστόσο, οι διαδικασίες απαλλοτρίωσης και αποζημίωσης των ιδιοκτητών που επηρεάζονται από το έργο αναμένεται να αποτελέσουν μία από τις βασικές προκλήσεις στην υλοποίησή του, καθώς θα πρέπει να διασφαλιστεί η ομαλή και δίκαιη αντιμετώπιση των ζητημάτων που σχετίζονται με τις ιδιωτικές περιουσίες.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου