ΕΕ: Επιπλέον 1,2 δισ. ευρώ για τα Δυτικά Βαλκάνια

ΕΕ: Επιπλέον 1,2 δισ. ευρώ για τα Δυτικά Βαλκάνια

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ενέκρινε μια επιπλέον χρηματοδότηση ύψους 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ μέσω του Επενδυτικού Πλαισίου για τα Δυτικά Βαλκάνια (WBIF), με στόχο τη βελτίωση της σιδηροδρομικής υποδομής και τη διαχείριση των υδάτινων πόρων στην περιοχή. Σύμφωνα με ανακοίνωση του WBIF, το ποσό αυτό θα διατεθεί κυρίως για την αναβάθμιση των σιδηροδρόμων στη Σερβία, με σκοπό την αύξηση της ταχύτητας των τρένων, καθώς και για έργα διαχείρισης υδάτων και κατασκευής υποδομών στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και το Μαυροβούνιο.

Η πρωτοβουλία αυτή, η οποία υλοποιείται φέτος, περιλαμβάνει τη στήριξη συνολικά οκτώ έργων που επικεντρώνονται στην παροχή καθαρού νερού, στην επεξεργασία λυμάτων, στη βελτίωση των σιδηροδρομικών μεταφορών, καθώς και στον πράσινο μετασχηματισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην περιοχή.

Μέχρι στιγμής, το WBIF έχει εγκρίνει χρηματοδοτήσεις συνολικού ύψους 17,5 δισεκατομμυρίων ευρώ για την περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων, στο πλαίσιο του Οικονομικού και Επενδυτικού Σχεδίου της ΕΕ. Από το ποσό αυτό, τα 5,4 δισεκατομμύρια ευρώ αφορούν επιχορηγήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το WBIF ιδρύθηκε πριν από 15 χρόνια και λειτουργεί ως μια κοινή χρηματοδοτική πλατφόρμα, φέρνοντας κοντά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, διεθνείς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς, τα κράτη μέλη της ΕΕ και τη Νορβηγία. Η πλατφόρμα αυτή έχει ως στόχο την ενίσχυση της συνεργασίας σε επενδυτικά έργα που αφορούν τόσο τον δημόσιο όσο και τον ιδιωτικό τομέα, με απώτερο σκοπό την οικονομική ανάπτυξη και τη βελτίωση των υποδομών στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου