Αλβανός ΥΠΕΞ: Υπό διαπραγμάτευση η συμφωνία για τις συντάξεις με την Ελλάδα

Αλβανός ΥΠΕΞ: Υπό διαπραγμάτευση η συμφωνία για τις συντάξεις με την Ελλάδα

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας δήλωσε πως η Αλβανία είναι έτοιμη για τη δεύτερη διακυβερνητική διάσκεψη με την Ευρωπαϊκή Ένωση

Η δεύτερη κυβερνητική διάσκεψη θα πραγματοποιηθεί στο τέλος Σεπτεμβρίου, αρχές Οκτωβρίου. «Είμαστε έτοιμοι και ήμασταν έτοιμοι εδώ και ένα χρόνο. Η ομάδα των πρώτων κεφαλαίων έχει ολοκληρωθεί. Είμαστε έτοιμοι και για τα δύο επόμενα κεφάλαια.

Η διαπραγματευτική ομάδα εργάζεται έτσι ώστε τα πολιτικά εμπόδια να μην παρεμβαίνουν στην τεχνική ατζέντα. Είμαι αισιόδοξος ότι αυτό το φθινόπωρο θα αναπτυχθούν πολλοί μηχανισμοί και θα είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε πολύ γρήγορα προς την ΕΕ», δήλωσε ο Χασάνι.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την θέση της ελληνικής κυβέρνησης να εμποδίσει την ένταξη της Αλβανίας στην ΕΕ λόγω της υπόθεσης Μπελέρη, ο Χασάνι δήλωσε ότι εργάζεται με την Ελλάδα για να μην εμποδίσει την Αλβανία στο άνοιγμα των διαπραγματεύσεων του πρώτου κεφαλαίου.

Ο Χασάνι πρόσθεσε ότι έχουν ανοίξει αρκετά θέματα ταυτόχρονα και βρίσκονται υπό συζήτηση και σύμφωνα με τον ίδιο, οι συνομιλίες είναι διακριτικές.

Ένα από τα θέματα που έχουν ανοίξει μεταξύ των δύο χωρών, αποτελεί και η αναγνώριση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος των πολιτών των δύο χωρών. Η υπό διαπραγμάτευση συμφωνία, θα προβλέπει τον υπολογισμό των ετών εργασίας για Αλβανούς πολίτες που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα, όταν συνταξιοδοτηθούν στην Αλβανία. Το ίδιο θα ισχύσει και για Έλληνες που ζουν και εργάζονται στην Αλβανία και θα συνταξιοδοτηθούν στην Ελλάδα.

«Η κυβέρνηση μας έχει κάνει το καθήκον της όσον αφορά τη συμφωνία για τις συντάξεις με την Ελλάδα. Δεν είναι εύκολο, δεν προσπαθώ να δικαιολογήσω τίποτα εδώ. Δεν είναι μια πολύ εύκολη διαπραγμάτευση γιατί οι αριθμοί είναι μεγάλοι, αλλά προσπαθούμε να το κάνουμε όσο πιο γρήγορα μπορούμε. Υπάρχουν πολλά ανοιχτά θέματα με την Ελλάδα, θέλουμε να τα διαπραγματευτούμε όλα, αλλά να επιτύχουμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα αποτελέσματα σε κάθε ένα από αυτά.

Εάν επιτευχθεί συμφωνία για τις συντάξεις, θα είμαστε έτοιμοι. Σε αντίθεση με την Ιταλία, όπου οι διαπραγματεύσεις ήταν μακροχρόνιες και με πολλά παρακλάδια, εκεί τουλάχιστον δεν υπήρχε πρόβλημα με την αλλαγή ονομάτων, κάτι που καθιστά πιο δύσκολο το εγχείρημα της συμφωνίας με την Ελλάδα».

Η συμφωνία της Αλβανίας με την Ιταλία για το συνταξιοδοτικό δικαίωμα των πολιτών τους τέθηκε σε ισχύ από τις αρχές του 2024.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου