81,5 εκατ. ευρώ στον αλβανικό φορέα ηλεκτρικής ενέργειας από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης

81,5 εκατ. ευρώ στον αλβανικό φορέα ηλεκτρικής ενέργειας από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) ανακοίνωσε την Τρίτη ότι εξετάζει τη χορήγηση δανείου ύψους έως και 81,5 εκατομμυρίων ευρώ με κρατική εγγύηση, προκειμένου να βοηθήσει τον αλβανικό κρατικό φορέα διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, OSHEE, στην αναχρηματοδότηση και την επέκταση των έκτακτων υπεραναλήψεών του.

Το δάνειο θα χρησιμοποιηθεί για την αναχρηματοδότηση και παράταση του βραχυπρόθεσμου χρέους, που έχει κρατική εγγύηση και το οποίο ο OSHEE είχε λάβει από δευτεροβάθμιες τράπεζες για την εισαγωγή ηλεκτρικής ενέργειας κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης, όπως αναφέρεται σε έγγραφο της EBRD.

Το 2021, ο OSHEE κατέγραψε ζημιές άνω των 150 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ το 2022 η εταιρεία παρουσίασε κέρδη 19 εκατομμυρίων ευρώ. Ωστόσο, τα οικονομικά αποτελέσματα του περασμένου έτους δεν έχουν δημοσιοποιηθεί ακόμη.

Παρά τη μείωση της εξάρτησης από εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας, ο OSHEE εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα, λόγω κακοδιαχείρισης και διαφθοράς, που οδηγούν σε καταχρηστικούς διαγωνισμούς και απώλειες εσόδων. Η οικονομική δυσχέρεια της εταιρείας θεωρείται ένδειξη αποτυχίας της ενεργειακής μεταρρύθμισης.

Η EBRD έχει τονίσει ότι η επένδυσή της θα εξαρτηθεί από την εφαρμογή ενός προγράμματος εταιρικής μεταρρύθμισης, το οποίο θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη, τη διαχείριση και την αποτελεσματικότητα του OSHEE.

Μέσω των θυγατρικών του, ο OSHEE διαχειρίζεται και λειτουργεί το δίκτυο διανομής ηλεκτρικής ενέργειας στην Αλβανία, παρέχοντας επίσης ηλεκτρική ενέργεια σε εγκεκριμένους πελάτες.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου