FRONTEX: Η παράτυπη μετανάστευση μέσω των βαλκανικών οδών μειώνεται κατά 75%

FRONTEX: Η παράτυπη μετανάστευση μέσω των βαλκανικών οδών μειώνεται κατά 75%

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Συνόρων, FRONTEX, ανέφερε σε πρόσφατη έκθεσή του ότι κατά το πρώτο εξάμηνο του 2024 σημειώθηκε η μεγαλύτερη μείωση στις παράτυπες συνοριακές διελεύσεις στους Δυτικούς Βαλκανικούς δρόμους. Συγκεκριμένα, από τον Ιανουάριο έως τον Ιούλιο, καταγράφηκαν 12.407 διελεύσεις παράτυπων μεταναστών στα σύνορα ευρωπαϊκών χωρών μέσω αυτού του δρομολογίου, ποσοστό που αντιπροσωπεύει μείωση 75% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους. Οι περισσότεροι μετανάστες που εντοπίστηκαν από τις συνοριακές αρχές προέρχονταν από τη Συρία, την Τουρκία και το Αφγανιστάν.

Συνολικά, ο αριθμός των παράτυπων συνοριακών διελεύσεων προς την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω όλων των μεταναστευτικών οδών μειώθηκε κατά 36% τους πρώτους επτά μήνες του 2024, φθάνοντας τις 113.400. Παρόλα αυτά, σε ανάλυση του FRONTEX για τις προβλέψεις της περιόδου 2024-2025, επισημαίνεται ότι οι γεωπολιτικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, όπως η σύγκρουση στη Γάζα και οι εντάσεις στην ευρύτερη περιοχή, ενδέχεται να εντείνουν τις μεταναστευτικές πιέσεις.

Η ανάλυση υπογραμμίζει ότι τα βόρεια σύνορα της περιοχής των Δυτικών Βαλκανίων με την Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεχίσουν να αποτελούν κρίσιμα σημεία ελέγχου. Ενισχυμένοι έλεγχοι στα σύνορα Σερβίας-Ουγγαρίας από τον Οκτώβριο του 2023 έχουν περιορίσει τις μετακινήσεις προς την Ουγγαρία, ωθώντας τους διακινητές να εκτρέψουν τις διαδρομές προς άλλες περιοχές εξόδου, όπως το σύνορο Βοσνίας-Ερζεγοβίνης-Κροατίας.

Επιπλέον, ο FRONTEX προειδοποιεί ότι οι λαθρέμποροι ενδέχεται να προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν την κατάσταση, προσφέροντας υπηρεσίες για παράτυπες διελεύσεις, είτε μέσω καθοδήγησης ομάδων μεταναστών στα πράσινα σύνορα, είτε μέσω παροχής πλαστών ταξιδιωτικών εγγράφων. Ο οργανισμός τονίζει ότι η ενίσχυση των συνοριακών ελέγχων είναι κρίσιμη για την αποτροπή απροσδόκητων μαζικών ροών προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου