Τα εισαγόμενα ψάρια κυριαρχούν στην αλβανική αγορά

Τα εισαγόμενα ψάρια κυριαρχούν στην αλβανική αγορά

Παρά τις σημαντικές ποσότητες ψαριών και θαλασσινών που αλιεύονται από τις αλβανικές μηχανότρατες, η εγχώρια κατανάλωση αυτών των προϊόντων βασίζεται κυρίως στις εισαγωγές. Αυτό το φαινόμενο γίνεται ιδιαίτερα εμφανές κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου, όταν η ζήτηση για θαλασσινά φτάνει στο αποκορύφωμά της.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου Στατιστικής (INSTAT), από τον Ιούνιο του 2023 έως τον Ιούνιο του 2024, η Αλβανία εισήγαγε 30 χιλιάδες τόνους ψαριών. Μόνο τον Ιούνιο του 2024 καταγράφηκε αύξηση των εισαγωγών κατά 742 τόνους σε σχέση με τον Ιούνιο του 2023, με τη συνολική ποσότητα να φτάνει τους 3.847 τόνους, αξίας περίπου 1,36 δισεκατομμυρίων λεκ ή 14 εκατομμυρίων ευρώ. Συνολικά, κατά την περίοδο αυτή, οι εισαγωγές ψαριών και θαλασσινών ανήλθαν σε αξία περίπου 11,1 δισεκατομμύρια λεκ.

Αντιθέτως, οι εξαγωγές ψαριών για την ίδια περίοδο ήταν σημαντικά χαμηλότερες τόσο σε ποσότητα όσο και σε αξία, φτάνοντας τους 10.348 τόνους και αξία 7,8 δισεκατομμύρια λεκ. Ο Ιούνιος του 2024 σημείωσε τη χαμηλότερη ποσότητα εξαγωγών καθ' όλη τη διάρκεια του έτους, γεγονός που υποδεικνύει μια πτώση στις εξαγωγικές δραστηριότητες.

Τα στοιχεία του INSTAT για το 2023 δείχνουν ότι η αλιεία ψαριών από τα εγχώρια ύδατα της Αλβανίας ανήλθε στους 19.338 τόνους. Η ανάλυση αυτών των δεδομένων αποκαλύπτει ότι το μεγαλύτερο μέρος των ψαριών που αλιεύονται στη χώρα εξάγονται, ενώ οι εγχώριοι καταναλωτές και οι ξένοι τουρίστες καταναλώνουν κυρίως εισαγόμενα ψάρια και θαλασσινά.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου