Οι υποθέσεις διαφθοράς στην Αλβανία όπου εμπλέκονται δικαστικοί και εισαγγελείς

Οι υποθέσεις διαφθοράς στην Αλβανία όπου εμπλέκονται δικαστικοί και εισαγγελείς

Η ειδική εισαγγελία του ΣΠΑΚ διερευνά σειρά υποθέσεων διαφθοράς που εμπλέκουν ανθρώπους της δικαιοσύνης, μεταξύ των οποίων και τέσσερις εισαγγελείς της δομής αυτής. Οι έρευνες ξεκίνησαν μετά από δύο ποινικές υποθέσεις, όπως η υπόθεση «Toyota Yaris», που οδήγησε στη σύλληψη του επικεφαλής της Εισαγγελίας Αυλώνας, Aurel Zarka, ενώ τρεις ακόμη άτομα κηρύχθηκαν καταζητούμενοι. Παράλληλα, η υπόθεση «Metamorfoza» αφορά δικαστές και εισαγγελείς που φαίνεται να συμμετείχαν στην απελευθέρωση των Behar Bajri και Erogen Vaso από τη φυλακή ή στο κλείσιμο υποθέσεων ακινήτων του επιχειρηματία Pëllumb Gjoka.

Η έρευνα επικεντρώνεται σε ευρεία κλίμακα υποθέσεων διαφθοράς στη δικαιοσύνη, όπου εντοπίστηκαν τέσσερις εισαγγελείς του SPAK, που ελέγχονται για αποφάσεις που πήραν, όπως η άρση κατηγοριών και η έλλειψη αρμοδιότητας.

Πληροφορίες αλβανικών ΜΜΕ αποκαλύπτουν ότι δύο πρώην εισαγγελείς στη Σκόδρα βρίσκονται επίσης υπό έλεγχο από το ΣΠΑΚ, όπως και ένας δικαστής της ίδιας περιοχής, για υποθέσεις διαφθοράς που αφορούν την απελευθέρωση των Behar και Enver Bajri. Οι έρευνες έχουν επεκταθεί και σε ανώτερους υπαλλήλους της Γενικής Εισαγγελίας και της Εισαγγελίας Εφετών Τιράνων, οι οποίοι θεωρείται ότι επηρέασαν την υπόθεση «Toyota Yaris» στο εφετείο.

Οι επόμενοι μήνες αναμένεται να εντατικοποιηθούν οι έρευνες, καθώς δύο νυν μέλη του Ανωτάτου Εισαγγελικού Συμβουλίου και ένα μέλος του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου ελέγχονται για υποψίες διαφθοράς. Οι εισαγγελείς στα Τίρανα επίσης παραπέμπονται συστηματικά για διαφθορά, ενώ εξετάζεται η υπόθεση της Erjona Dautaj για απόφαση μη έναρξης έρευνας για παράνομη οικοδόμηση στους Δρυμάδες.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου