Σιγκαπούρη: Στείλαμε πίσω στην Αλβανία δύο φορτία με τοξικά απόβλητα

Σιγκαπούρη: Στείλαμε πίσω στην Αλβανία δύο φορτία με τοξικά απόβλητα

Τα μέσα ενημέρωσης της Σιγκαπούρης αποκάλυψαν νέες πληροφορίες σχετικά με την αποστoλή ύποπτων επικίνδυνων αποβλήτων που αναχώρησαν από το λιμάνι του Δυρραχίου. Η εφημερίδα «The Straits Times» αναφέρει ότι δύο φορτία με τοξικά απόβλητα μη δηλωμένα, αποβιβάστηκαν στις ακτές της Σιγκαπούρης τον Αύγουστο και τώρα οι αρχές σχεδιάζουν να τα επιστρέψουν στη χώρα προέλευσής τους.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, τα απόβλητα, τα οποία περιλάμβαναν τοξική σκόνη από χάλυβα με βαρέα μέταλλα όπως ψευδάργυρο και μόλυβδο, ξεκίνησαν από το Δυρράχιο της Αλβανίας με προορισμό την Ιταλία τον Ιούλιο. Η σκόνη αυτή είναι εξαιρετικά επικίνδυνη για την υγεία, καθώς μπορεί να προκαλέσει μόλυνση των υπόγειων υδάτων και να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως ερεθισμό και καρκίνο.

Στην Ιταλία, τα απόβλητα φορτώθηκαν στα πλοία Maersk Campton και Maersk Candor, με προορισμό την Ταϊλάνδη, όπως ανέφερε το Basel Action Network (BAN). Ωστόσο, οι χώρες κατά μήκος της διαδρομής δεν είχαν ενημερωθεί για το επικίνδυνο φορτίο, όπως απαιτείται από τη Σύμβαση της Βασιλείας, που ρυθμίζει τη διακίνηση επικίνδυνων αποβλήτων.

Το Δίκτυο Δράσης της Βασιλείας κατήγγειλε ότι ούτε η Αλβανία ούτε οι χώρες διέλευσης ενημερώθηκαν για την εξαγωγή, ενώ η Ταϊλάνδη δεν είχε ειδοποιηθεί για την επικείμενη άφιξη των αποβλήτων. Κατά την πορεία τους, τα πλοία Maersk Campton και Maersk Candor εξαφανίστηκαν προσωρινά από τα συστήματα παρακολούθησης, γεγονός που προκάλεσε ανησυχία.

Το Maersk Campton ξεφόρτωσε τα 41 κοντέινερ του στη Σιγκαπούρη στα μέσα Αυγούστου και αναχώρησε αμέσως για την Ιταλία, ενώ το Maersk Candor έφτασε στη Σιγκαπούρη στα τέλη Αυγούστου. Οι αρχές της Σιγκαπούρης επιβεβαίωσαν ότι ενημερώθηκαν για το περιεχόμενο των πλοίων και ότι συνεργάζονται με την εταιρεία Maersk για να επιστραφούν τα απόβλητα στην Αλβανία.

Η Σιγκαπούρη, μέλος της Σύμβασης της Βασιλείας από το 1996, εφάρμοσε αυστηρούς κανονισμούς για τη διαχείριση των επικίνδυνων αποβλήτων και εξασφάλισε ότι τα εμπορευματοκιβώτια θα επιστραφούν στον εξαγωγέα. Η Maersk δήλωσε ότι τα πλοία της δεν είχαν προγραμματισμένη στάση στην Ταϊλάνδη και συνεργάζεται με τις αρχές για την ασφαλή επιστροφή των αποβλήτων.

Τέλος, η αλβανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι δεν θα δεχτεί την επιστροφή των αποβλήτων.

...

Αλβανικά τελωνεία: Τα τοξικά απόβλητα που στείλαμε στην Κίνα ήρθαν από Κόσοβο

Στα τέλη Σεπτεμβρίου, αναμένεται να φτάσουν στην Αλβανία 100 κοντέινερ με 816 τόνους επιβλαβών απορριμμάτων, τα οποία είχαν προηγουμένως απορριφθεί από την Ταϊλάνδη. Ωστόσο, ήδη τον Απρίλιο του τρέχον...

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου