Περικοπές στα κονδύλια για τους αγρότες από την αλβανική κυβέρνηση

Περικοπές στα κονδύλια για τους αγρότες από την αλβανική κυβέρνηση

Ο αγροτικός τομέας στην Αλβανία αντιμετωπίζει μια παρατεταμένη πτωτική πορεία, με τις ελλείψεις στην εγχώρια παραγωγή να καλύπτoνται πλέον όλο και περισσότερο από εισαγωγές. Παρά αυτήν την κατάσταση, η κυβέρνηση αποφάσισε να μειώσει περαιτέρω τα κονδύλια για τη γεωργία στο δεύτερο σχέδιο αναθεώρησης του προϋπολογισμού του 2024.

Σύμφωνα με τους νέους δημoσιονομικούς πίνακες που δημοσιεύτηκαν στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, ο συνολικός προϋπολογισμός για το Υπουργείο Γεωργίας μειώθηκε στα 13,9 δισ. λεκ, από 14,1 δισ. που προβλέπονταν στην πρώτη αναθεώρηση. Η μεγαλύτερη μείωση σημειώθηκε στη στήριξη των αγροτών, με περικοπή 4,3 εκατ. ευρώ. Το πρόγραμμα "Αγροτική Ανάπτυξη Στήριξη Αγροτικών Παραγωγών" έλαβε πλέον 6,8 δισ. λεκ, από 7,2 δισ. που είχε αρχικά προϋπολογιστεί.

Οι μειώσεις επηρέασαν επίσης την επισιτιστική ασφάλεια με περικοπές 1,3 εκατ. ευρώ και τη στήριξη της αλιείας κατά 350 χιλιάδες ευρώ. Ωστόσο, ο μοναδικός τομέας που είδε αύξηση ήταν αυτός των υποδομών αποχέτευσης και άρδευσης, με πρόσθετη χρηματοδότηση 400 εκατ. λεκ (περίπου 4 εκατ. ευρώ).

Η πτωτική τάση στον αγροτικό τομέα είναι εμφανής τα τελευταία χρόνια, με την παραγωγή να έχει μειωθεί κατά 0,68% το 2023, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη κάμψη από το 1997. Η συνολική χρηματοδότηση του τομέα μειώθηκε κατά 28% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, ενώ η αύξηση των εισαγωγών τροφίμων συνεχίζεται, με την ποσότητα να έχει αυξηθεί κατά 22% τους πρώτους 7 μήνες του έτους, κυρίως λόγω της αύξησης της ζήτησης από τον τουρισμό και της αδυναμίας κάλυψης των αναγκών από την εγχώρια παραγωγή.

Τα στοιχεία του INSTAT καταγράφουν σημαντική αύξηση στις εισαγωγές λαχανικών και ζωντανών ζώων, οι οποίες παρουσίασαν τη μεγαλύτερη άνοδο, φτάνοντας το 57% και το 45,5% αντίστοιχα σε αξία.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου