Χρήματα από το Ντουμπάι χρηματοδοτούσαν εγκληματικές δραστηριότητες στην Αλβανία

Χρήματα από το Ντουμπάι χρηματοδοτούσαν εγκληματικές δραστηριότητες στην Αλβανία

Εκατομμύρια ευρώ έχουν εισέλθει στην Αλβανία μέσω των συνόρων, προερχόμενα από το Ντουμπάι, κρυμμένα σε βαλίτσες. Αυτά τα χρηματικά ποσά επενδύθηκαν στη συνέχεια σε διάφορες επιχειρήσεις, με ιδιαίτερη έμφαση στην οικοδομική βιομηχανία στα Τίρανα, στην αγορά και ενοικίαση αυτοκινήτων, καθώς και στην αγορά πολυτελών ακινήτων όπως διαμερίσματα, βίλες και μοντέρνα συγκροτήματα κατοικιών όπως το "Mandarine Drive". Οι επενδύσεις περιλάμβαναν επίσης ξενοδοχεία, πολυτελή κοσμήματα και αυτοκίνητα, καθώς και αγορά χρυσού και αργύρου σε ράβδους.

Σύμφωνα με τις αρχές, μέρoς αυτών των χρημάτων χρησιμοποιήθηκε για εγκληματικές δραστηριότητες, όπως εκτελέσεις κατόπιν πληρωμής, αγoρά σύγχρονων όπλων, και αγορά ακινήτων στα Τίρανα, το Δυρράχιο και το Ελμπασάν, τα οποία χρησιμοποιούνταν ως καταφύγια για μέλη του εγκληματικού κυκλώματος, όπως ο διαβόητος Talo Çela. Οι βαλίτσες αποστέλλονταν με συγκεκριμένους ταχυδρομικούς κωδικούς και παραλαμβάνονταν από ανθρώπους της οργάνωσης στα αεροδρόμια, για να διανεμηθούν ακολούθως σύμφωνα με τις οδηγίες που δίνονταν από τους επικεφαλής στο Ντουμπάι.

Με βάση τις έρευνες τoυ SPAK, η εγκληματική ομάδα, που περιλάμβανε γνωστά ονόματα όπως ο Talo Çela, η κόρη του, ο Armis Stafa, και άλλοι συνεργάτες, χρησιμοποίησε αυτά τα ποσά για την απόκτηση ακινήτων και την ανάπτυξη επιχειρήσεων, προσποιούμενοι τους επιχειρηματίες. Ενδεικτική είναι η συζήτηση που πραγματοποιήθηκε τον Μάιο του 2020, όπου ο Klajdi Merkaj ζήτησε από τον συνεργάτη του Franc Gergely να διανείμει τα χρήματα σε τρεις βαλίτσες για ευκολότερη μεταφορά.

Αυτό είχε γίνει πολλές φορές, με μεγάλα χρηματικά ποσά να διοχετεύονται στην Αλβανία, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις χρησιμοποιήθηκαν και για δωροδοκίες, όπως σε διευθυντές της αστυνομίας στα Τίρανα και το Ελμπασάν, προκειμένου να αποφευχθούν οι έρευνες για περιουσιακά στοιχεία των μελών της ομάδας. Οι εγκληματικές δραστηριότητες περιλάμβαναν επίσης τον καθαρισμό των παράνομων κερδών μέσω της αγοράς και πώλησης πολυτελών αυτοκινήτων και ακινήτων, με την οργάνωση να συνεχίζει τη δράση της μέχρι τον Ιούλιο του 2023.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου