Πώς ξεπλένονταν χρήματα από τη διακίνηση ναρκωτικών στο Ντουμπάι σε κατασκευαστικά έργα στα Τίρανα

Πώς ξεπλένονταν χρήματα από τη διακίνηση ναρκωτικών στο Ντουμπάι σε κατασκευαστικά έργα στα Τίρανα

Τον Σεπτέμβριο του 2020, ο Κλάιντι Μέρκαϊ, τότε 31 ετών, σχεδίαζε ένα επαγγελματικό ταξίδι στο Ντουμπάι με σκοπό να εξασφαλίσει κεφάλαια για την επέκταση της κατασκευαστικής του επιχείρησης στα Τίρανα. Ο Μέρκαϊ είχε ήδη ξεκινήσει την κατασκευή ενός πολυτελούς συγκροτήματος βιλών στην προάστια περιοχή του Λουντέρ, αλλά οι φιλοδοξίες του υπερέβαιναν τα όρια αυτού του έργου. Καθώς διαπραγματευόταν την αγορά δύο ακριβών οικοπέδων στα Τίρανα, συνειδητοποίησε ότι χρειαζόταν επιπλέον κεφάλαια. Για αυτό στράφηκε στον Φρανκ Τσοπια, έναν γνωστό αλβανό έμπορο ναρκωτικών, ζητώντας τη χρηματοδοτική του υποστήριξη.

Ο Μέρκαϊ επικοινώνησε με τον Τσοπια μέσω της κρυπτογραφημένης πλατφόρμας Sky ECC, ζητώντας του 1,5 εκατομμύρια ευρώ σε μετρητά για να ολοκληρώσει τις αγορές του. Η επικοινωνία αυτή και άλλες που διεξήχθησαν στην ίδια πλατφόρμα αποτελούν μέρος μιας εκτενούς δικαστικής απόφασης που αφορά τη δράση της εγκληματικής οργάνωσης "Τσοπια", η οποία κατηγορείται για μια σειρά από δολοφονίες επί πληρωμή, εμπόριο ναρκωτικών και ξέπλυμα χρημάτων.

Οι έρευνες αποκαλύπτουν επίσης ότι το Ντουμπάι αποτελεί ένα καταφύγιο για Αλβανούς εγκληματίες, μεταξύ των οποίων και ο Τσοπια, που από το 2020 έως τον Δεκέμβριο του 2023 συντόνιζε από εκεί τις επιχειρήσεις του. Κατά τη διάρκεια αυτών των ετών, υπολογίζεται ότι ο Τσοπια έφερε στην Αλβανία περίπου 7,5 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία επένδυσε σε διάφορα ακίνητα και κατασκευαστικά έργα, συμπεριλαμβανομένης της ανέγερσης πολυκατοικιών και της αγοράς πολυτελών ακινήτων στα Τίρανα.

Ο Μέρκαϊ, όπως προκύπτει από τα στοιχεία, διατηρούσε στενές επιχειρηματικές σχέσεις με τον Τσοπια, ο οποίος τον θεωρούσε έναν αξιόπιστο συνεργάτη. Ο Μέρκαϊ φέρεται να ήταν υπεύθυνος για τη μεταφορά και διαχείριση μεγάλων ποσών μετρητών για λογαριασμό του Τσοπια, ενώ παράλληλα αγόραζε και πωλούσε ακίνητα υπό την καθοδήγηση του τελευταίου.

Η εγκληματική οργάνωση των αδελφών Τσοπια, υπό την ηγεσία του Φρανκ και του Χαϊντάρι, ξεκίνησε τη δράση της το 2006 στην Ιταλία ως διακινητές ναρκωτικών, και σταδιακά επεκτάθηκε σε όλη την Ευρώπη, με συνδέσεις σε χώρες όπως η Ολλανδία, το Βέλγιο, και το Ηνωμένο Βασίλειο. Οι αδελφοί Τσοπια κατηγορούνται για δολοφονίες, εμπόριο ναρκωτικών και ξέπλυμα χρημάτων, ενώ η δράση τους έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον ευρωπαϊκών αστυνομικών αρχών.

Ο Τσοπια χρησιμοποίησε ένα περίπλοκο δίκτυο συνεργατών για να ξεπλένει τα παράνομα κέρδη του, επενδύοντας σε ακίνητα και επιχειρήσεις στην Αλβανία. Η επιχείρηση "Elba Beton", μία από τις εταιρείες που εμπλέκονται στο ξέπλυμα χρημάτων, λειτουργούσε ως κάλυψη για τις επενδύσεις του Τσοπια σε ακίνητα. Ορισμένοι συνεργάτες του, όπως ο Άρτζαν Ορμενάι, λειτουργούσαν ως επιχειρηματίες-βιτρίνες, διαχειριζόμενοι τις επενδύσεις του Τσοπια χωρίς να εκθέτουν την πραγματική του εμπλοκή.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, ο Τσοπια είχε επίσης εμπλακεί σε αγοραπωλησίες χρυσού, αγοράζοντας μεγάλες ποσότητες καθαρού χρυσού 24 καρατίων, συνολικής αξίας 15,4 εκατομμυρίων ευρώ. Ο χρυσός αυτός, μαζί με άλλες επενδύσεις, αποτελούσε μέρος των προσπαθειών του να αποκρύψει τα παράνομα κέρδη του από τις αρχές.

Παρά τις συλλήψεις αρκετών συνεργατών του, ο Κλάιντι Μέρκαϊ και άλλοι εμπλεκόμενοι παραμένουν ασύλληπτοι, ενώ οι δικηγόροι τους αρνούνται οποιαδήποτε εμπλοκή με τις κατηγορίες.

...

Χρήματα από το Ντουμπάι χρηματοδοτούσαν εγκληματικές δραστηριότητες στην Αλβανία

Εκατομμύρια ευρώ έχουν εισέλθει στην Αλβανία μέσω των συνόρων, προερχόμενα από το Ντουμπάι, κρυμμένα σε βαλίτσες. Αυτά τα χρηματικά ποσά επενδύθηκαν στη συνέχεια σε διάφορες επιχειρήσεις, με ιδιαίτερη...

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου