Υποβάθμιση της ποιότητας των υδάτων στις αλβανικές παραλίες

Υποβάθμιση της ποιότητας των υδάτων στις αλβανικές παραλίες

Σύμφωνα με την Αλβανική Υπηρεσία Περιβάλλοντος, η ποιότητα των νερών σε πολλά από τα παραθαλάσσια σημεία της χώρας επιδεινώνεται. Στην ετήσια έκθεσή της για το 2023, η υπηρεσία κατέγραψε περισσότερες παραλίες με χειροτέρευση της ποιότητας των νερών παρά με βελτίωση. Από το Νότο έως το Βορρά, η ποιότητα των θαλασσίων υδάτων κατηγορίας Α (εξαιρετικής ποιότητας) έχει μειωθεί αισθητά σε σύγκριση με τα προηγούμενα έτη. Τα δεδομένα δείχνουν ότι ο αριθμός των παραλιών με καλή και επαρκή ποιότητα νερού αυξάνεται, ενώ οι παραλίες με κακή ποιότητα νερού έχουν επίσης αυξηθεί σε σύγκριση με τα έτη 2016-2022.

Το κύριο αίτιο της ρύπανσης των παράκτιων υδάτων παραμένουν οι ακατέργαστες αστικές απορροές, οι οποίες διοχετεύονται απευθείας στη θάλασσα, υποβαθμίζοντας την ποιότητα των νερών. Παραλίες όπως η Βελιπόγια και το Τάλε, που προηγουμένως χαρακτηρίζονταν από εξαιρετική ποιότητα νερών, καταγράφουν σήμερα αυξημένο αριθμό σταθμών με νερά κατηγορίας Β (καλής ποιότητας) και κατηγορίας C (επαρκούς ποιότητας). Αντίθετα, οι παραλίες του Δυρραχίου και του Κόλπου του Λαλζ απέκτησαν περισσότερους σταθμούς με κακή ποιότητα νερών (κατηγορία D), υποδεικνύοντας μια σαφή υποβάθμιση.

Στις παραλίες των Σέμαν και της Ντιβιάκας, καταγράφεται σημαντική μείωση της ποιότητας των νερών σε σύγκριση με τα έτη 2020-2022, όπου όλα τα σημεία παρακολούθησης ήταν κατηγορίας Α. Η περιοχή του Ζβέρνετς σημείωσε ελαφρά βελτίωση το 2022-2023, με αρκετούς σταθμούς να ανήκουν στην κατηγορία Α, αλλά η τάση για υποβάθμιση παραμένει.

Παρόμοιες ανησυχίες εγείρονται και για τις δημοφιλείς παραλίες στην Παλάσα και τη Χιμάρα.

Οι παραλίες της Παλάσας, των Δρυμάδων, του Γυάλι και του Λιβαδιού εξακολουθούν να κατατάσσονται κυρίως στην κατηγορία Α (εξαιρετική ποιότητα νερού), ωστόσο παρατηρείται μείωση στους σταθμούς αυτής της κατηγορίας σε ορισμένα σημεία.

Συγκεκριμένα, η παραλία της Παλάσας συνεχίζει να διατηρεί υψηλή ποιότητα υδάτων, με όλα τα σημεία παρακολούθησης να ανήκουν στην κατηγορία Α κατά την περίοδο 2020-2023. Στους Δρυμάδες, παρατηρείται μείωση των σταθμών κατηγορίας Α για το 2023, ενώ αυξάνονται οι σταθμοί κατηγορίας Β (καλή ποιότητα). Παρόμοια κατάσταση παρουσιάζεται στις παραλίες στο Γυάλι και του Λιβαδιού, όπου η ποιότητα παραμένει κυρίως εξαιρετική, ωστόσο υπάρχουν σημάδια υποχώρησης της ποιότητας σε ορισμένα σημεία για το 2023.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου