Η Αλβανία παραβιάζει τα πρότυπα του ΠΟΥ για την ηχορύπανση

Η Αλβανία παραβιάζει τα πρότυπα του ΠΟΥ για την ηχορύπανση

Η ηχορύπανση στην Αλβανία αποτελεί σοβαρό πρόβλημα, καθώς υπερβαίνει τα πρότυπα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας τόσο κατά τη διάρκεια της ημέρας όσο και της νύχτας. Σύμφωνα με επιτόπιες μετρήσεις και μια πρόσφατη έκθεση της Αλβανικής Υπηρεσίας Περιβάλλοντος, η υπέρβαση των επιτρεπόμενων επιπέδων θορύβου είναι κοινή στις περισσότερες πόλεις της χώρας, με τις χειρότερες περιπτώσεις να εντοπίζονται στα Τίρανα, την Αυλώνα και τη Σκόδρα.

Κατά τη διάρκεια της ημέρας, τα επίπεδα θορύβου στις πόλεις συχνά υπερβαίνουν το επιτρεπόμενο όριο των 55 dB, με τα Τίρανα να εμφανίζουν αύξηση κατά 17,9%, τη Σκόδρα κατά 15,01% και τον Αυλώνα κατά 14,18%. Τη νύχτα, όπου το όριο είναι 45 dB, οι υπερβάσεις είναι ακόμη μεγαλύτερες, με τον Αυλώνα να καταγράφει 21,75%, τα Τίρανα 21,15% και τη Σκόδρα 18,57%. Αντίθετα, πόλεις όπως το Kukës, το Πόγραδετς και το Μπεράτι παρουσιάζουν χαμηλότερα επίπεδα ηχορύπανσης, ιδίως τη νύχτα.

Η κύρια αιτία της αυξημένης ηχορύπανσης στις αστικές περιοχές είναι η μεγάλη ροή οχημάτων, καθώς και η κακή κατάσταση των κινητήρων και των τεχνικών προδιαγραφών των οχημάτων. Η ανεξέλεγκτη χρήση κόρνας από τους οδηγούς επιτείνει το πρόβλημα.

Οι επιπτώσεις της ηχορύπανσης στην υγεία είναι σοβαρές. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, θόρυβος πάνω από 45 dB μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στον ύπνο, αφυπνίσεις και ανησυχία, ενώ σε επίπεδα πάνω από 55 dB μπορεί να επηρεάσει το καρδιαγγειακό σύστημα.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου