Πώς αναμένεται να παραταχθεί η αλβανική αντιπολίτευση στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές;

Πώς αναμένεται να παραταχθεί η αλβανική αντιπολίτευση στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές;

Στις επόμενες βουλευτικές εκλογές στην Αλβανία αναμένεται ότι για πρώτη φορά θα συμμετάσχουν αρκετά κόμματα της αντιπολίτευσης αυτόνομα.

Στις προηγούμενες εκλογές υπήρχαν δύο συνασπισμοί της αντιπολίτευσης, όπως το 2009, όταν το LSI (νυν PL, Κόμμα Ελευθερίας του Ιλίρ Μέτα) συμμετείχε αυτόνομα με μια ομάδα κομμάτων, συμπεριλαμβανομένου τότε και του LZHK.

Αυτό συνεχίστηκε και το 2013 και το 2017, ενώ στις εκλογές του 2021 η αντιπολίτευση ήταν και πάλι διασπασμένη. Ωστόσο, οι βουλευτικές εκλογές του 2025 θα μας δώσουν τον μεγαλύτερο αριθμό συνασπισμών και κομμάτων της αντιπολίτευσης που θα διαγωνιστούν απέναντι στο Σοσιαλιστικό Κόμμα.

Ο πρώτος συνασπισμός της αντιπολίτευσης είναι αυτός που ηγείται το PD (Δημοκρατικό Κόμμα), ο οποίος αναμένεται να περιλαμβάνει και άλλα δεξιά κόμματα συμμάχους και πιστούς γύρω από τον Σαλί Μπερίσα.

Επίσης, αναμένεται να προκύψει ένα κόμμα από μια ομάδα δυσαρεστημένων, οι οποίοι, εκτός από τον Μπερίσα, δεν θέλουν πλέον ούτε τον Μπάσα στην παράταξή τους. Αυτό το κόμμα φαίνεται ότι καθοδηγείται από τον Ένκελεντ Αλιμπέι και μερικούς πρώην υποστηρικτές του Μπερίσα ή του Μπάσα, οι οποίοι είναι εναντίον των δύο πρώην ηγετών τους.

Ένα άλλο κόμμα της αντιπολίτευσης είναι αυτό του πρώην προεδρεύοντος του PD για 8 χρόνια, Λουλζίμ Μπάσα. Αφού απέτυχε με το λογότυπο του PD, και αφού δημιούργησε εσωτερικές συγκρούσεις, διαίρεσε το κόμμα, ο «Λούλι» αναμένεται να εμφανιστεί με το κόμμα του, το οποίο θα ονομάζεται Ευρωατλαντική Δημοκρατική Παράταξη.

Υπάρχουν και άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, τα οποία δεν έχουν ακόμα ξεκαθαρίσει ποια θέση θα πάρουν, αν θα συνταχθούν με τον Μπερίσα, με τον Μπάσα, με τον Αλιμπέι ή αν θα δημιουργήσουν δικά τους κόμματα.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου