Στενή συνεργασία Moody's και Τράπεζας της Αλβανίας για την προώθηση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας

Στενή συνεργασία Moody's και Τράπεζας της Αλβανίας για την προώθηση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας

Ο διοικητής της Τράπεζας της Αλβανίας, Gent Sejko, πραγματοποίησε συνάντηση με αντιπροσωπεία της Moody's Analytics, υπό την ηγεσία του κ. Domenico Piscitelli, Διευθυντή Έρευνας και Πολιτικής για την Ευρώπη. Στη συνάντηση αυτή, οι εκπρόσωποι της Moody's εξέφρασαν τη δέσμευσή τους να υποστηρίξουν την Τράπεζα της Αλβανίας στην εκπλήρωση των καθηκόντων της, όπως είναι η διαχείριση της νομισματικής πολιτικής, η διατήρηση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, η εποπτεία των συστημάτων πληρωμών και η ενίσχυση της χρηματοπιστωτικής εποπτείας.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην πιθανή συνεργασία στους τομείς της ανταλλαγής πληροφοριών για τη βελτίωση της λήψης αποφάσεων, την προσαρμογή της χρηματοπιστωτικής βιομηχανίας στις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής και την ενίσχυση της άμυνας ενάντια στις κυβερνοεπιθέσεις.

Ο κ. Sejko ανέφερε ότι η αλβανική οικονομία έχει σημειώσει θετική πρόοδο παρά τις σοβαρές προκλήσεις των τελευταίων ετών. Υπογράμμισε τη σταθερή οικονομική ανάπτυξη, τον ελεγχόμενο πληθωρισμό και τη βελτίωση της ισορροπίας τόσο σε εσωτερικό όσο και εξωτερικό επίπεδο. Προσδιόρισε πως οι προβλέψεις δείχνουν συνέχιση αυτής της θετικής τάσης μεσοπρόθεσμα, με την οικονομία να αναπτύσσεται σταθερά, ενώ ο πληθωρισμός αναμένεται να παραμείνει σε ελεγχόμενα επίπεδα το 2024 και να προσεγγίσει τον στόχο το 2025.

Ο Διοικητής ενημέρωσε επίσης για τη σταθερότητα του τραπεζικού τομέα, επισημαίνοντας ότι οι δείκτες ρευστότητας και κερδοφορίας παραμένουν ισχυροί. Ο τραπεζικός τομέας, όπως ανέφερε, συνεχίζει να στηρίζει την ανάπτυξη μέσω της χρηματοδότησης της κατανάλωσης και των επενδύσεων. Τόνισε τη δέσμευση της Τράπεζας της Αλβανίας για τη διατήρηση της σταθερότητας του συστήματος μέσω αυστηρής εποπτείας και ρύθμισης, ενώ υπογράμμισε την αφοσίωση της Τράπεζας στις μεταρρυθμίσεις που σχετίζονται με την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου