New York Times: Οι επενδυτικές συμφωνίες της οικογένειας Τραμπ στην Αλβανία έχουν προκαλέσει δυσαρέσκεια

New York Times:  Οι επενδυτικές συμφωνίες της οικογένειας Τραμπ στην Αλβανία έχουν προκαλέσει δυσαρέσκεια

Δύο πολυτελή κτηματομεσιτικά έργα στην Αλβανία που σχεδιάζει ο γαμπρός του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ προκαλούν έντονη δυσαρέσκεια στην εν λόγω χώρα, με την οικογένεια Τραμπ να αντιμετωπίζει κατηγορίες ότι η γη που ελπίζει να αξιοποιήσει παραχωρήθηκε με αθέμιτο τρόπο σε αυτήν.

Οπως αναφέρει η εφημερίδα «New York Times» σε σχετικό ρεπορτάζ της, οι διαφωνίες αφορούν επενδύσεις αξίας 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων που επιδιώκουν η Ιβάνκα Τραμπ, η μεγαλύτερη κόρη του πρώην προέδρου, και ο σύζυγός της, Τζάρεντ Κούσνερ, στην Αλβανία κατά μήκος της μεσογειακής ακτής αυτού του νοτιοευρωπαϊκού έθνους, σε γη που κάποτε ελεγχόταν από την κομμουνιστική κυβέρνηση.

Ο κ. Κούσνερ ανακοίνωσε σχέδια για την κατασκευή ενός πολυτελούς συγκροτήματος ξενοδοχείων και παραθαλάσσιων επαύλεων σε μια έκταση την οποία μία αλβανική οικογένεια καλλιεργεί εδώ και γενιές. Η οικογένεια λέει ότι μέρος αυτής της ιδιοκτησίας τους κατασχέθηκε με διεφθαρμένο τρόπο μετά την πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος το 1991.

«Προσπαθούν να μας πάρουν αυτό που μας ανήκει», δήλωσε ο Bledar Alexandros Konomi, ο οποίος ως νεαρό αγόρι συνήθιζε να βοηθάει στη φροντίδα των βοοειδών στη γη που τώρα προτείνεται για το ξενοδοχείο του κ. Κούσνερ στη Σβέρνιτσα της Νάρτας και ο ισχυρισμός του οποίου υποστηρίζεται από αλβανικά δικαστικά αρχεία.

Μακέτα του έργου στην Σβέρνιτσα της Νάρτας. Η τουριστική μονάδα θα έχει 10.000 κλίνες

Στη δεύτερη τοποθεσία – ένα μικρό, σε στρατηγικό σημείο νησί που ονομάζεται Σαζάν (Sazan), όπου η Σοβιετική Ενωση έστελνε στρατιωτικές προμήθειες κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου – ο κ. Κούσνερ συνεργάζεται με κορυφαίους κυβερνητικούς αξιωματούχους στην Αλβανία για να εξασφαλίσει αποκλειστικά δικαιώματα ανάπτυξης.

Αυτό που δεν έχει γίνει γνωστό είναι ότι υπάρχει μια δεύτερη πρόταση για την ανάπλαση του ίδιου νησιού που έχει υποβληθεί από μία Αλβανοαμερικανίδα εκτελεστική διευθύντρια ανάπτυξης ακινήτων από τη Νέα Υόρκη, σύμφωνα με έγγραφα που περιήλθαν στην κατοχή των «New York Times».

Η εργολάβος, Εύη Κοκαλάρι-Αγγελάκη (Evi Kokalari-Angelakis – σ.σ. το Αγγελάκη προκύπτει από το επώνυμο του πρώην συζύγου της), δήλωσε σε συνέντευξή της ότι η αλβανική κυβέρνηση έχει ουσιαστικά αγνοήσει την πρότασή της για την ανοικοδόμηση του χώρου, επειδή θέλει να εντυπωσιάσει τον κ. Τραμπ, σε περίπτωση που επανεκλεγεί ώστε να βοηθήσει την Αλβανία στους στόχους της εξωτερικής της πολιτικής.

Μακέτα του οικολογικού τουριστικού θέρετρου που θα κατασκευαστεί στην νήσο Σάσων (Σαζάν)

«Το μεγαλύτερο μειονέκτημά μου είναι ότι έχω απέναντί μου την κόρη και τον γαμπρό του Τραμπ», δήλωσε η κ. Κοκαλάρι-Αγγελάκη. Πρόσθεσε ότι συμφώνησε να μιλήσει με την «ΝΥΤ» για την πρότασή της για το ξενοδοχείο μόνο αφού η κ. Τραμπ υποστήριξε δημοσίως τον Ιούλιο ότι εκείνη και ο κ. Κούσνερ είχαν ήδη εξασφαλίσει μια συμφωνία για την οικοδόμηση στο Σαζάν.

«Μου έκλεισαν την πόρτα στα μούτρα», είπε η κ. Κοκαλάρι-Αγγελάκη. «Είναι απολύτως εξοργιστικό».

Η κ. Κοκαλάρι-Αγγελάκη δεν είναι η μόνη που εγείρει ερωτήματα σχετικά με τα προτεινόμενα έργα του κ. Κούσνερ στην Αλβανία. Ο Γκρόν Σέχαϊ (Agron Shehaj), μέλος του αλβανικού κοινοβουλίου από το κόμμα της αντιπολίτευσης, δήλωσε ότι η διαδικασία επιλογής του εργολάβου για το νησί Σαζάν ήταν εντελώς αδιαφανής. «Φυσικά για την Αλβανία, που είναι μια φτωχή χώρα, είναι σημαντικό να αναπτυχθεί ο τουρισμός», δήλωσε ο κ. Σέχαϊ σε συνέντευξή του. «Αλλά εδώ υπήρξε έλλειψη διαφάνειας και αυτό το κάνει να φαίνεται ότι πρόκειται για μια ιδιωτική συμφωνία που εξυπηρετεί τα πολιτικά συμφέροντα του πρωθυπουργού της Αλβανίας». Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Εντι Ράμα, σε δήλωση που δόθηκε στους «Times» μέσω εκπροσώπου του, και ο κ. Κούσνερ, σε συνέντευξή του, αμφότεροι αμφισβήτησαν κάθε υπόνοια ότι η αλβανική κυβέρνηση λαμβάνει μέτρα προς όφελος του κ. Κούσνερ λόγω της σχέσης του με τον κ. Τραμπ.

Ιβάνκα Τράμπ και Τζάρεντ Κούσνερ με τον αλβανό πρωθυπουργό Έντι Ράμα κατά την επισκεψή τους στην Αλβανία το 2023

«Το γεγονός ότι ένας τόσο γνωστός Αμερικανός επιχειρηματίας δείχνει το ενδιαφέρον του να επενδύσει στην Αλβανία μας κάνει πολύ υπερήφανους και χαρούμενους», αναφέρει η γραπτή δήλωση του εκπροσώπου του κ. Ράμα. «Δείχνει σε ένα άλλο επίπεδο στις ΗΠΑ και στον Κόσμο ότι υπάρχει ένα νέο ανερχόμενο αστέρι στον όμορφο μεσογειακό κόσμο του τουρισμού που ονομάζεται Αλβανία».

Τα αλβανικά έργα δεν χρηματοδοτούνται από τον Οργανισμό Τραμπ, την εταιρεία ακινήτων που ανήκει εν μέρει απευθείας στον κ. Τραμπ, και δεν θα φέρουν το όνομα ή το εμπορικό σήμα Τραμπ. Αντ' αυτού, ο κ. Κούσνερ, ο οποίος διετέλεσε σύμβουλος του κ. Τραμπ στον Λευκό Οίκο, δημιούργησε τη δική του επενδυτική εταιρεία, την Affinity Partners, η οποία υποστηρίζεται κυρίως με χρηματοδότηση από την κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας, για να κάνει συμφωνίες σε τοποθεσίες σε όλο τον κόσμο.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου