Η στροφή σε δάνεια σε λεκ ενισχύει την αλβανική αγορά ακινήτων

Η στροφή σε δάνεια σε λεκ ενισχύει την αλβανική αγορά ακινήτων

Η χορήγηση στεγαστικών δανείων συνέχισε την ετήσια αύξησή της κατά τον Ιούλιο, παρά τα σήματα της Τράπεζας της Αλβανίας ότι η δανειοδότηση, ειδικά σε αυτόν τον τομέα, ίσως χρειαστεί να επιβραδυνθεί. Σύμφωνα με στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας, τον Ιούλιο οι τράπεζες χορήγησαν περίπου 4,1 δισεκατομμύρια λεκ σε νέα δάνεια για αγορά ακινήτων από νοικοκυριά, σημειώνοντας αύξηση 50% σε σχέση με τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους.

Συνολικά, κατά τους πρώτους επτά μήνες του έτους, τα νέα στεγαστικά δάνεια ανήλθαν στο ιστορικό ρεκόρ των 31,6 δισεκατομμυρίων λεκ, με αύξηση 17% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του περασμένου έτους. Αυτή η αύξηση οφείλεται κυρίως στη ραγδαία επέκταση των δανείων σε λεκ, τα οποία αυξήθηκαν κατά 77% συγκριτικά με την προηγούμενη χρονιά και αποτελούν το 74% των νέων στεγαστικών δανείων για το 2024.

Τα χαμηλά επιτόκια συνέβαλαν στην αύξηση των δανείων σε λεκ, ενώ πολλές δανειακές συμβάσεις σε ξένο νόμισμα μετατράπηκαν επίσης σε λεκ. Το μέσο επιτόκιο για στεγαστικά δάνεια σε λεκ μειώθηκε στο 4,57% τον Ιούνιο, έναντι 5,22% την ίδια περίοδο πέρυσι.

Παράλληλα, τα δάνεια σε ευρώ μειώθηκαν κατά 40% στους πρώτους επτά μήνες του 2024. Το συνολικό ενεργό χαρτοφυλάκιο στεγαστικών δανείων ανήλθε στα 198,2 δισεκατομμύρια λεκ, αυξημένο κατά 16% σε ετήσια βάση, αποτελώντας το 26% του συνολικού δανεισμού.

Η ταχεία αύξηση των δανείων για ακίνητα ενέχει κινδύνους για τον χρηματοπιστωτικό τομέα. Το ΔΝΤ έχει συστήσει στην Τράπεζα της Αλβανίας την επιβολή πρόσθετου αντικυκλικού κεφαλαίου, το οποίο υιοθετήθηκε για πρώτη φορά το 2024.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου