Πόσα κέρδη κατέγραψε η Αλβανία από τον τουρισμό το πρώτο εξάμηνο του 2024;

Πόσα κέρδη κατέγραψε η Αλβανία από τον τουρισμό το πρώτο εξάμηνο του 2024;

Σύμφωνα με τα στοιχεία του INSTAT, η Αλβανία κατέγραψε 4,5 εκατομμύρια αφίξεις ξένων πολιτών κατά τους πρώτους έξι μήνες του 2024, σημειώνοντας αύξηση 34% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους. Παρά την αύξηση στις αφίξεις, η πλειονότητα των ξένων τουριστών δείχνει να μην ξοδεύει σημαντικά ποσά κατά την παραμονή τους.

Τα στοιχεία της Τράπεζας της Αλβανίας καταδεικνύουν ότι οι δαπάνες των ξένων επισκεπτών στη χώρα ανήλθαν σε 1,95 δισεκατομμύρια ευρώ το πρώτο εξάμηνο του έτους, σημειώνοντας αύξηση 25% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Ωστόσο, η μέση δαπάνη ανά άφιξη ήταν 428 ευρώ, μειωμένη από τα 457 ευρώ που καταγράφηκαν την ίδια περίοδο πέρυσι.

Αυτή η τάση των ξένων τουριστών να ξοδεύουν λιγότερο έχει επιβεβαιωθεί και από τουριστικούς πράκτορες και επιχειρήσεις. Σε προηγούμενη έρευνα του περιοδικού "Monitor", οι τουριστικοί φορείς ανέφεραν ότι η πλειονότητα των επισκεπτών που επιλέγουν την Αλβανία ανήκει στην κατηγορία των «χαμηλού κόστους».

Ιδιαίτερα, οι Ιταλοί και οι Πολωνοί κατατάσσονται ως οι τουρίστες που ξοδεύουν τα λιγότερα, ακολουθούμενοι από Ρώσους, Ουκρανούς και Τσέχους.

Οι επιχειρηματίες τόνισαν ότι οι τουρίστες που έρχονται στην Αλβανία επιδιώκουν να δαπανήσουν το ελάχιστο, επιλέγοντας τη χώρα για τις προσιτές τιμές της. Ένας από τους ερωτηθέντες ανέφερε χαρακτηριστικά ότι πρόκειται για «τουρίστες σούπερ χαμηλού κόστους», ενώ άλλοι επισήμαναν ότι οι ξένοι επισκέπτες είναι ιδιαίτερα φειδωλοί στις δαπάνες τους.

Από την άλλη πλευρά, οι Αλβανοί πολίτες συνεχίζουν να ταξιδεύουν στο εξωτερικό, ενθαρρυμένοι από τις χαμηλές τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Αλβανίας, οι δαπάνες των Αλβανών στο εξωτερικό έφτασαν τα 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2024, σημειώνοντας αύξηση 24% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Παρά τα αυξανόμενα έξοδα στο εξωτερικό, το ισοζύγιο ταξιδιών παραμένει θετικό, με 740 εκατομμύρια ευρώ να μένουν στη χώρα το πρώτο εξάμηνο του 2024, σημειώνοντας βελτίωση 28% σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2023.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου