Έσοδα 42 εκατ. ευρώ καταγράφηκαν στα Ιωάννινα από τις αφίξεις Αλβανών τουριστών

Έσοδα 42 εκατ. ευρώ καταγράφηκαν στα Ιωάννινα από τις αφίξεις Αλβανών τουριστών

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ένωσης Ξενοδόχων Ιωαννίνων, περίπου 220.000 επισκέπτες από την Αλβανία επισκέφθηκαν την πόλη το 2023, ενισχύοντας σημαντικά την τοπική οικονομία. Ο Στάθης Σιούτης, πρώην πρόεδρος και νυν μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ένωσης, ανέφερε ότι οι ισχυροί δεσμοί που έχουν αναπτυχθεί εδώ και δεκαετίες μεταξύ των δύο χωρών αντικατοπτρίζονται στα στοιχεία των αφίξεων Αλβανών τουριστών.

Σύμφωνα με τα δεδομένα του INSETE, η Περιφέρεια Ηπείρου υποδέχθηκε 1,7 εκατομμύρια επισκέπτες το 2023, με 219.000 από αυτούς να προέρχονται από την Αλβανία, 80.000 από τη Γερμανία και 76.000 από το Ηνωμένο Βασίλειο. Τα συνολικά έσοδα από τον τουρισμό στην Ήπειρο ανήλθαν στα 330 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 42 εκατ. προήλθαν από Αλβανούς τουρίστες.

Ο Σιούτης τόνισε ότι οι επισκέπτες από την Αλβανία, μετά τους Έλληνες, είναι από τους σημαντικότερους για τα Ιωάννινα, τόσο σε αριθμό όσο και σε δαπάνες. Οι Αλβανοί επισκέπτες συμβάλλουν σταθερά στην τοπική οικονομία, υποστηρίζοντας ξενοδοχεία, εστιατόρια και καταστήματα.

Εκτός από τουρισμό, πολλοί Αλβανοί επισκέπτονται τα Ιωάννινα για επαγγελματικούς λόγους, ψυχαγωγία και ιατρικές υπηρεσίες. Τα νοσοκομεία της πόλης και οι ιδιώτες γιατροί προσελκύουν ασθενείς από την Αλβανία, προσφέροντας ποιοτική περίθαλψη.

Με την κατασκευή του νέου δρόμου που συνδέει τα Ιωάννινα με την Κακαβιά, αναμένεται περαιτέρω αύξηση των επισκέψεων από την Αλβανία.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου