Η αλβανική κυβέρνηση λαμβάνει δάνειο 21,8 εκατ. ευρώ, με 15ετή διάρκεια και επιτόκιο 6,98%

Η αλβανική κυβέρνηση λαμβάνει δάνειο 21,8 εκατ. ευρώ, με 15ετή διάρκεια και επιτόκιο 6,98%

Το ενδιαφέρον για κρατικά ομόλογα συνεχίζει να μειώνεται με ταχείς ρυθμούς, όχι μόνο για βραχυπρόθεσμους τίτλους αλλά και για το μακροπρόθεσμο χρέος. Το υπουργείο Οικονομικών προχώρησε σε άντληση κεφαλαίων ύψους 2,18 δισ. λεκ ή περίπου 21,8 εκατ. ευρώ, με 15ετή διάρκεια και επιτόκιο 6,98%.

Τα ομόλογα πωλήθηκαν την Παρασκευή σε δημοπρασία, κατά την οποία η ζήτηση από τράπεζες, ιδρύματα και ιδιώτες ήταν σχεδόν 40% υψηλότερη από το ποσό που αναζητούσε η κυβέρνηση. Η Κεντρική Τράπεζα ανέφερε πως τα ομόλογα θα λήξουν στις 27 Αυγούστου 2039, ενώ η κυβέρνηση θα καταβάλλει τόκους 3,49% κάθε έξι μήνες στους κατόχους τους.

Αξιοσημείωτο είναι πως η τελευταία φορά που η αλβανική κυβέρνηση εξέδωσε 15ετή ομόλογα ήταν τον Μάιο του 2023, με την άντληση 1,7 δισ. λεκ ή περίπου 17 εκατ. ευρώ. Σε εκείνη τη δημοπρασία, το επιτόκιο ήταν υψηλότερο, αγγίζοντας το 7,45%, δηλαδή περίπου 0,5 ποσοστιαίες μονάδες περισσότερο από την τρέχουσα δημοπρασία.

Η μείωση των επιτοκίων στα κρατικά ομόλογα αντανακλά την αυξημένη ζήτηση της αγοράς για χρέος και την εμπιστοσύνη των οικονομικών παραγόντων σε χαμηλότερο πληθωρισμό στο μέλλον.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου